Duka 2010

Posted by rixals ismail



januari

Aku EL byk kali bulan ni.. EL jaga ayat aku sakit..

Februari

Abah aku akhirnya pergi... meninggalkan kami.. aku ralat.. memanglah aku jaga ayah aku sakit... malam seblum tu aku tido d hispital.. tapi malam sebelum ayah aku pergi.. aku tak tidur d hospital.. ralat sangat... jam 5 pagi dapat panggilan dari hospital yang abah tenat... aku sampai tengok abah aku bernafas guna alat sokongan.nn aku sedey... aku ajar ayah aku mengucap.. aku duduk di kepala abah.. aku suh abah mengucap.. aku bisikan di telinga abah.. kakak.. adik... mak dah menangis.. suma baca yassin... aku ngan kak long ajar ayah menyucap..."abah, mengucap bah.. la ilaha illallah muhammadur rasulullah" berulang ulang aku bacakan... sampai akhirnya abah pergi... subuh abah dah xde.. doktor datang cek..doktor kata abah dah xde... doktor kata abah dah pergi... doktor panggil nurse.. nurse datang persiapkan abah nak bawak turun ke bilik mayat.. nak nek van jenazah.. aku iring abah.. sampai bilik mayat... sampai abah nek van jenazah.. kat situ abg aku baru sampai dr bkt beruntung.. dia pun nanges gak.. dia lagi x sempat nak tgk abah.. abah x sempat nk dgr sore abg aku.. van jenazah sampai... bawak abah balik umah abah.. kakak aku ngan jiran aku nek ikut van..sampai umah..orang dah ramai kat umah.. jiran.. sedara-mara.. sume dah ada menunggu.. yang jauh pun dah ada... penuh umah abah.. ramai yang datang tgk abah.. sampai2.. abah d usung masuk.. sume baca yassin.. anak-anak abah baca.. cucu-cucu abah baca... suma teresak-esak baca... dah tu abah nak mandi... aku pon mandikan abah sekali.. abang aku pun same ngan abg iparku... aku cuci kuku abah.. jari2 abah.. biar bersih2... aku tengok muka abah.. aku tahan nanges.. tp x boleh... siap mandi bawak abah masuk.. nak pakaikan baju abah.. baju putih.. siap sume.. adik beradik datang cium abah.. dr yang sulung.. sampai bongsu... mak aku nanges sangat2... siap sume abah d usung pergi surau.. abah nak solat kat surau.. abah memang kerap ke surau.. aku pikul abah... angkat sampai surau.. aku ikut sembahyangkan abah... hbs sembahyang.. angkat abah .. tapi kali ni masuk van jenazah .. aku ikut masuk van.. sampai kubur.. suma angkat abah.. nak masuk rumah abah tuk selamanya... sampailah talkin di bacakan.. abah dah xde... rindu sangat2 kat abah.. abah.. maafkan ijal abah.. halalkan makan minum ijal bah...

Terkenang~

Posted by rixals ismail



Dalam hidup ni, adakala suka dan adakala duka. Itu sudah ketentuan Allah yang Maha Esa. Mungkin dalam perjalanan kehidupan seharian, kita alpa terhadap kewajipan kita sebagai seorang Islam. Aku pun begitu. Acap kali aku terlepa akan tanggungjawabku. Sebab itu bila dalam kesenangan, ada benda yang patut/wajib dibuat, aku tinggalkan. Dan bila kesusahan, baru teringat Allah. Ya Allah, mungkin syaitan telah mengaburi diriku, tapi itu sudah memang kerja syaitan yg di rejam untuk memesongkan manusia. Yang pasti nafsu atau diri kita sendiri dalam menjalani kehidupan sebagai manusia dan seorang Islam. Masyallah kadang-kadang aku terleka. Ampuni segala dosa-dosaku.

Dalam kehidupan seharian ini, telah mengajar banyak perkara-perkara yang penuh berliku. Ada yang baik dan ada yang jahat. Entahlah, semua itu terletak pada diri sendiri. Terpulang kan untuk membezakan apa yang baik dan apa yang buruk pada diri masing-masing. Tapi ingatlah walau bagaimana jahat sekalipun kita, kejam manapun diri kita, pintu taubat sentiasa terbuka. Allah tu Maha Besar, Maha Pengampun. DariNya kita datang dan kepadaNya jua kita kembali.

Ya Allah,
Ampunkan dosa-dosaku,

Ntah la~

Posted by rixals ismail



Hari ni saya pergi taining lagi.. Ulang alik ke wisma UOE kay el selama seminggu.. Penat seyyy... tapi xpe.. bayangkan kena bangun awal.. kena g Putrajaya Sentral dah tu g Kay El Sentral Dahn tu nek train lagi g KLCC menapak plak kagi.. aoyai.. org kay el ni sum ajalan laju2.. ntah kenapa agaknya.. sakit perot kot sume2 orang ni pagi2.. hiihihi.. ada dalam 6 orang termasuk aku n safuan la kan sape lagi.. hohooo...

Hooo????

Posted by rixals ismail



A few week lepas aku dapat msg dari kawan facebook aku..dia kata kawan dia beritahu kawan aku yang mempunyai conection dalam frenlist kawan aku tu (boleh ke macam tu.. aku nek pening daaaa memang x faham dan malas nak faham) ada kawan aku dalam frenlist aku kutuk aku.. hooo??? tetiba aku nek heran.. pesal pe plak kawan dalam frenlist aku kutuk aku... kawan kepada kawan dalam frenlist kawan aku tanya kawan aku camne kenal aku.. dah la aku nek peneng la macam gambarajah pokok pulak... yang penting ada orang kutuk aku kata aku stalker... fuiiyooooo... aku nak stalker sape??? pe jadah plak nak stalker sape2.. nak add aku,, sila aku aprove yang aku kenal.. kalo x kenal aku pm tanya sape org tu dulu... atau aku tgk sape mutual fren yg sama.. camne org dalam frenlist aku tu kutuk aku kata aku stalker.. aku x faham.. x pernah la nak sibuk hal kau.. bila aku tahu je pasal ni, aku nek meluat ngan kau.. ntah bila masa plak aku nak hendap2 kau... dan camne plak la aku nak hendap kalo tgk wall ko.. bkn ada pe pun.. siap tulis nick facebook aku lagi..adoyaiii.... aku x faham la... dunia It ni kecik.. senang je segala2 dalam facebook tu boleh tersebar yeee... xpe.. aku bersabar... aku x kisah.. nak kutuk.. silalah kutuk yea..

ps: aku x faham camne di katakan stalker dalam fb ni.. dah ko bg tunjuk apa dalam wall ko.. ntah pepe...

Membisu

Posted by rixals ismail



Xde apa nak cakap. Aku tetap membisu. berfikir hal sendiri.

0wh..Tadi aku di wawarkan dengan satu persoalan. "adakah anda jujur bujal?".. hu terkedu aku. Aku pun x tahu knp persoalan itu di utarakan. Tapi mendalam maksudnya. Jawab aku, " kadang-kadang jujur dan kadang-kadang tidak"/.. mengapa? di ajukan lagi persoalan itu. Hu?? walaupun aku tak faham maksud itu.. tapi bicaranya macam mendalam.. Fikirkanlah untuk apa menipu... kenapa mesti tidak bersikap jujur... hmmmm...


dari pagi tadi telinga aku teriang iang lagu "noni cokelat celup".. noni ke nani aku pun x igt.. entah mengapa.. bermaen di fikiran..

Tak Tertanggung

Posted by rixals ismail



makin lama aku dah x dpt tahan.. sakit yg amat.. rasa otak berserabut.. sakit sangat.. kenapa ni dengan aku... kenapa kenapa kenapa... aku memerlukan kamu.. tapi kamu jauh... rasa perih yang amat...

kosong..

Posted by rixals ismail



0 0 0 0 0 0

Terkemudian~

Posted by rixals ismail



Bila diri terasa terasing dalam dunia, ada sesuatu yg perlu ku fikirkan. Tabahlah wahai diriku. Menempuh segala ranjau dalam hidupku. Seperit mana dugaan yang datang. Itu mengajar aku kematangan dalam fikiranku. Bersyukur aku masih ada keluarga, sahabatku, bersyukur atas segalanya.

Setahun Berlalu~

Posted by rixals ismail



Setahun sudah berlalu. Segalanya sudah berubah. Semuanya hanya tinggal kenangan. Dalam setahun ini juga banyak mengajar erti persahabatan. Banyak mengajar erti kehidupan. Menjalani hari-hari yang mendatang. Dengan seribu ragam. Pelbagai dugaan. Bermacam karenah. Itulah saat-saat yang indah. Itu jualah saat-saat yang pedih. Walaupun aku banyak membuat salah, Kau selalu menegur aku. Walaupun aku kekadang alpa atau terlanjur mencampuri urusanmu. Kau mengingatkan aku. Aku akur. Setahun sudah. Setahun ini jugalah banyak perkara yang terjadi. Tapi aku bangga denganmu. Kau tetap tabah. Menempuh apa juga aral yang datang. Kau tetap tenang. Walaupun hati kau pedih.

Aku minta maaf mungkin dalam setahun ini, banyak menyusahkan kau. Banyak mengorbankan masa kau. Melayani aku yang kadang-kadang daif dalam serba serbi. Aku tahu kebelakangan ni, kau terasa hati dengan kata-kataku. Kau marah atas kesalahanku. Dan ada kalanya ko terluka dalam bait-bait ayatku. Aku juga tahu sekarang ni kau tidak hepi denganku sejak peristiwa itu. Tapi aku harap kau dapat memaafkan aku atas apa yang berlaku. Mungkin perkara yang bagiku hanya mainan semata-mata, tapi bagi kau ia amat serius. Minta maaf sebab aku telah musnahkan trust yang kita bina. Aku akui aku buat salah. Cuma kuharap kalaupun kau membenci aku kawanmu ini, harap suatu masa nanti kau dapat maafkan kesalahanku. Aku dah cuba jadi seorang rakan yang sempurna, Namun, seandainya ada khilafku dalam tingkahku ..aku manusia biasa... cuba mempamerkan buah qudwah dari biji benih tarbiyah ...ianya payah namun kumujahadahakan jua. Tidak lari melakukan kesilapan yang tidak sepatutnya. Maafkan aku juga selalu tidak amek endah andai kau memerlukan buah fikiran, pandangan atau sebagainya. Kerana aku tahu, kau tahu yang mana baik dan yang mana buruk dalam hidupmu. Hanya kau yang tahu diri kau. Apa ada dalam jiwa kau.

Aku doa semoga kau sentiasa tenang dan jalani hidup ini dengan gembira. Aku nak lihat kau gembira selalu. Seronok bila bergurau bersama. Menghabiskan masa bersama teman-teman lain. Walaupun sudah berlainan tempat, berlainan status, kita masih tetap diri kita.

Terima kasih untuk setahun masa yang kau korbankan,
Terima kasih untuk segalanya yang kau beri,
Terima kasih kerana melayani kerenah aku setiap masa,
Terima kasih kerana bercakap dengan aku stiap hari,
Andai ada diantara kita berubah hala, berubah tuju,
Aku tetap berasa sangat bertuah,
Sebab kau pernah hadir dalam diriku,
Membawa seribu kenangan, seribu kebaikan yang susah untuk di jumpai,
Aku bersyukur bertemu dengan seorang rakan seperti kau.
Moga ia berkekalan hingga ke akhirnya...

Hepi 1st Aniversary Kawan....


19/11/2009 - 18/11/2010 - setahun~


Sempena dengan Aidiladha yang menjelang tiba, aku ucapkan Selamat Aidiladha, Terima Kasih Kawanku atas Pengorbananmu Selama Ini..

My Last Entry...
Dedicat To My One n Only Truly Fren
Abdul Rahman Azhar

Training

Posted by rixals ismail



Esok last day aku g training. Penat gile rulang alik umah ke kay el.. adeii.. naseb nek train. tu pun crowded dgn manusia2 yg g keje. mcmmana la depa bley ulang alik keje kat kay el tu. dari sini, aku nek keta hgga Putrajaya Central, dah tu nek ERL KLIA ke Kay El Central. Dah tu plak nek Rapid Putra ke KLCC. then jalan lah dlm 3 km menyusuri Suria KLCC, KL Convensyen Centre, Hotel Impiana, Hotel Hyat tuk ke Wisma UOA tmpat aku training. Penat seyy. Satu hari ulang ali ke sana Rm22.20. bayangkan kalo seminggu??? nak nek keta.. haram aku malas.. dengan Jem nye, dgn nak tolak pagi-paginye.. bayangkanlah segitiga emas kat kay el tu... mcm b*** je jemnye..

Training???? training ttg Cisco je.. haram kepala otak aku ni sgt slowlah nak terima banyak mende. dah tuo kot. tp byk gak la yg aku blaja. Byk teori je coz ni training yg 1st. Esok last dayy.. yeayy.. tersangat la suka.. petang sok cadang nak lepak jap kat KL Convensyen Center coz ada Go Mobile Exhibiton.. erkkd alam BM jual handpon lahhh.. ngee.. kot2 ada yg best nak grab lah... duit?????? aiyooooo pakai duit kamu dulu boleh x... hek hek hek...

Sonok g training ni sbb aku xyah masuk opis pening2 kepala tgk drawing ke.. wat SOA ke.. wat itu ke.. wat ini ke... ngeeee... tp seyes penat.. aku kan terlebih muatan.. opss aku g training dgn teamate aku si sotong.. oppsss safuan.. mamat ni suka btl lah duk kat Rapit Putra tu... suka betul.. aku pun tak tau apa yg dia suka ngan sesak2 manusia tu... oklah.. nanti sambung... nak berak jap.. adiyossssss

Moment To Share~

Posted by rixals ismail




Last week g bercuti. Tak jauh. Melaka Je. Pergi A Famosa Resort. Dah book sejak bulan 9 lagi. Aku g ngan Rahman n di iringi dengan Mursalin as our photographer. Our last trip i think for this year. Coz lepas ni amat sebuk sekali. Thanks to rahman he book everythin (and pay everythin..ngeee).


baca peta...

A Famosa Resort nice. Tido kat studio apartmen kat sini. Not bad la biliknya. lengkap. suai la kalo nak bawak anak ke, faily gathering ke, honeymoon ke kan. Sampai sana, after chek-in terus g animal world. Macam budak-budak pon ada tgk binatang. Sambil2 tgk binatang, photographer pun duk sibuk snap gambar. Apa lg beraksi la as a model.


burung unteee


yg ni aku x paham!!!!

Then lepas penat lelah, g mandi-manda. perghhh macam2 mainan air tu kitarang nek. gilerrr ahh. yang x bley blah aku kena naik tangga yg amat tinggi sekali then nek gelongsor tu. perghhh bahaya tol. Ada plak aku nek pelampung tu berdua ngan rahman, macam nak terkeluar je dr landasan. giler btl lah... seyes scared but i feel good. na nan annana... best ooooo men air.


menakutkan...


lagak giler mamat nih!!!


Malam plak g cowboy town. tgk cowboy parade. tgk aksi cowboy, red indian, binatang show, pertujukan menari dan macam-macam la. Siap bergambo lg dgn stunt kat situ. Dan yg paling bestttttttttt pertunjukan bunga api... ngahahha.. best2...


bergambar b4 masuk


red indian..


peace no war..

Balik pun dah lewat. Sume ngantuk. Lpas having dinner, balik n tido. sume tido x igt dunia. penat tp seronok kot muka masing2. esoknye, kitarang g jalan melaka. Mengadakan lawatan sambil belajar. G A Famosa (real one), naik Taming Sari n jalan-jalan sekeliling sambil cari pos menarik nak amek gambo. Layannnnnn.. best..


Taming Sari..


A Famosa

then b4 msk hiway, singgah jap kat Taman Buaya Ayer Keroh... amek gambo gak la kan
thanks kepada semua yg terlibat...


ps: gambo ni dr album rahman. aku mls nk eddit letak watermark...

31 Oktober 2010

Posted by rixals ismail



Semalam tido lambat... balik pon lambat... saje jadi kelawar ajak dia pusing2... bowink duk umah mlm minggu... tengok gelagat manusia kat kay el.. macam ada.. mat2 rempit pon dok sibuk gak nak pusing2 town.. lemas aku dgr bunyi prengggg2 moto.. b4 balik g lepak McD jap.. makan-makan... knp la xde soping complex yg 24jam kat msia nie.. hahha gilo po... kena rampok habis... pagi td plak.. walaupon tido x cukup gi joging.. erkkkk joging kee??? aku jalan je lebey... maklumlah kenderaan berat... ngahhaha... sblom balik .. opsss pekana nasi lemak sambal ayam satu...dah bli siap2 b4 g joging ok... whahaha... mkn kat atas rumput... mcm berkelah plak... balik2 terus tido... penat n kekenyangan... bangun2 baru teringt ken abli sesuatu..adeiii... penting barang tu... sok nak gerak dah... kuatkanlah ati g jusco jap bli... igt nak bli 1 barang je... tp sampai2 je ada sale.. errmmmm hbs gak lah beratus..whahaha gilosss ... mcm pompuan je g soping... ptg ni x tau nak wat pe... penat pun ada... rasa jap2 lg nak g alamanda la plak.. tingin nak bli biq aple... ngeee mana x gemok... buat penat je exercise.. hahah... jom tgk dvd.. layan je pe cite yg ada...

11 Bulan~

Posted by rixals ismail




Sahabatku....
Nafasmu adalah kehidupanku
Jiwamu adalah nadiku
Keluhuranmu adalah penemanku
Senyummu adalah keceriaanku.


19/11/2009 - 18/10/2010 - 11 bulan

Clip Rahman Tunang~

Posted by rixals ismail




Selamat Bertunang.. Tak Lama Lagi Leh Tawenn..



29 Mei 2010

huk huk

Posted by rixals ismail



Saya suka tengok jari awek saya... Cantik betul... Sungguh! Sampai takut nak pegang... Bukan takut patah... Tapi takut nanti jari kitorang tak boleh tolong each other Di satu hari yang giler forever depan yang maha Esa...



Saya suka tengok rambut awek saya... Cantik betol... Sungguh! Sebab tu saya belikan tudung... Bukan sebab jeles orang lain tengok jugak.... Tapi takut nanti terbakar dek api neraka Di suatu hari yang giler forever



Saya suka tengok body awek saya... Cantik betol... Sungguh! Sebab tu saya belikan dia telekong Supaya mase dia jumpa dengan Kekasih dia Yang Utama Dia lagi cantik dan berseri menghadap Nya. Saya pun tumpang dapat pahala. Pheh syoknye...



Saya sedih tengok awek saya Tak tido, tak makan rindu kat saya... Saya pun macam tu jugak, Ada problem yang sama.. Dia tanya apa ubatnya? Saya pun bagi dia Quran untuk penenang jiwa... Semoga lebih cintakan Nya dari saya...



Saya sedih tengok awek saya Selalu pesan macam-macam kat saya... "Makan, minum, drive elok-elok tau.. Nanti awak sakit saya susah ati bla bla bla bla" katanya... Tapi bila tengok movie sama-sama burn asar maghrib gitu Die tak kata satu apa pun... Berdosanye saya....



Kesimpulannya saya memang sayang dia... Nak jumpa dia giler forever... Yang forever punye forever... Di dunia dan akhirat terutamanya, Janji nak share heaven sama-sama... Bahagia selamanya... Semoga kami saling mengingati, Dosa sendiri pun infiniti... Nak tanggung dosa dia lagi pulak lepas ni... Semoga kami menginsafi diri... Ya Allah ampunkanlah kami.... Semoga kami dapat bersama selamanya nanti... Amin...

Tommy...

Posted by rixals ismail



30 SEPTEMBER 2010
-----------------------------------
Buat Sahabatku..
Semoga Panjang Umur Lagi Dirahmati,
Semoga Di Murahkan Rezeki Lagi Diberkati,
Semoga Hari-Hari Yang Mendatang Adalah Hari-Hari Terindah Buatmu,
Semoga Detik-Detik Waktu Yang Berlalu
Adalah Kebahagiaan Yang Tak Pernah Hilang,
Semoga Dengan Bertambah Usiamu
Akan Bertambah Iman Di Dadamu,

Selamat Hari Lahir..
Jadilah Dirimu Permata Hati Jauhari,
Bercahaya Gemerlapan Pada Insan Di Sisi,
Kekalkan Senja Dengan Keindahan,
Jangan Ada Hujan Membawa Ke Malam
Jadilah Dirimu Seorang Hamba Mengabdi
Bersyukur Bersikir Basah Di Bibir
Redha Dengan Setiap Ketentuan Takdir
Dan Jadilah DIrimu Sendiri
Berakhlak Dengan Sunnah Nabi

Selamat Hari Lahir..
Ikhlas Dari Hati Seorang Teman,
Terima Kasih Atas Setiap Kebaikan
Jutaan Penghargaan Atas Kebesaran Jiwa Yang Kau Hamparkan
Moga Allah Memberi Ganjaran
Syukurku Pada Tuhan Atas Pertemuan
Moga Ukhwah Akan Berkekalan
Maafkan Diri Ini Yang Serba Kekurangan
Yang Tak Sunyi Melakukan Kesilapan

Selamat Hari Lahir Rahman..
Berbahagialah Selalu Dalam Rahmat Ilahi
Di Dunia Dan Di Akhirat Yang Abadi
Allahumma Ameen..
------------------------------------------

Selamat Hari Lahir...
Maafkan Segala Kesalahan Aku Sepanjang Persahabatan Kita...
Maafkan keterlanjuran kata-kataku
Maafkan kebiadapan perbuatanku
Halalkan Makan Minum Aku...
Halalkan Setiap pemberianmu..
Ampunkan dosa-dosa aku...
Ampunkan setiap butir perkataan yg menyakitimu..
Ampunkan luahan yang terukir di bibirku..
Terima kasih kerana selalu ada untuk aku d saat aku memerlukan...
Terima Kasih atas setia kebaikan yg di berikan..
Terima kasih kerana hadir dalam hidup aku..
Izinkan aku berada di dalam ingatanmu sahabat
Untuk kini dan selamanya..
Sehingga ajal memisahkan kita..
Ku doakan agar dikau sentiasa bahagia..
Agar termakbul segala impian di cita..

Selamat Hari Lahir...
Abdul Rahman Azhar..

Doa Diriku Dirimu

Posted by rixals ismail



Terima kasih Ya Allah untuk usia yang telah Engkau berikan. Terima kasih juga untuk setiap rezki yang Engkau kurniakan. Terima kasih untuk setiap cubaan yang Engkau turunkan.Terima kasih untuk bakat dan ilham yang Engkau anugerahkan. Sesungguhnya terlalu banyak yang telah Engkau berikan kepadaku...dan terlalu sedikit pengabdianku terhadapMu.

Engkau tetap menerima walau terkadang aku alpa, aku lupa, aku tersilap dan khilaf menafsir makna setiap kurniaan dan dugaan. Namun begitu besar kasihMu...Engkau tetap melindungi aku walaupun terkadang aku kalut merungut ketika saat-saat lemahku datang.Aku tidak pernah menafikan hakMu sebagai Khaliq walaupun terkadang aku terbuai dengan kesedihan dan kesakitan yang amat pedih.

Ampunkan aku Ya Allah pabila aku merintih nasibku di hadapanMu. Kalau bukan kepadaMu, kepada siapa lagi harus ku mengadu? Aku tidak pernah menyesali kewujudanku ini Ya Allah...namun aku hanyalah hambaMu yg dhaif dan lemah. Adakalanya aku kurang kesabaran. Ada masanya aku goyah keimanan. Ada masanya aku hampir terikut bisikan syaitan. Namun dengan limpahan kasih sayangMu, Engkau menarikku kembali jauh daripada kesesatan.

Dalam usia begini...aku ingin menjadi lebih dekat padaMu Ya Rahman. Dalam usia yang makin jauh ini...aku ingin lebih merinduiMu Ya Rahiim. Dalam usia meniti senja ini...aku ingin sekali menyambut panggilan KaabahMu Ya Al Malik.Dalam usia ubanan ini yang ku inginkan hanyalah ketenangan, kekusyukan beribadah, segala kesederhanaan dan kerendahan hati tanpa berhenti menghulur kasih pada yang sudi.

Ya Muhaimin...pimpinlah tangan hambaMu ini...pimpinlah hati hambaMu ini...pimpinlah langkah hambaMu ini akan sentiasa berpijak di atas jalan kebenaran. Ya Al Quddus... sebagai hambaMu yang hina dina, aku takkan mungkin mencapai sempurna, tapi kasihanilah aku... bimbinglah aku sentiasa agar aku mampu meniti titian siratulmustakimMu dengan tenang dan mudah tanpa cela.

Ya Al Hakiim...berikanlah ilham kepadaku agar aku mampu terus berkarya Agar aku terus mampu memberikan sedikit ikhtibar dan dakwah dengan caraku. Hulurkan kepadaku bijaksana agar aku mampu terus memacu kalam keinsanan sehingga tiba masanya Engkau menjemputku pergi.

Terima kasih Ya Allah atas segala takdir yang telah Engkau tentukan untukku. Engkaulah Ya Maha Besar... peliharalah aku agar terus berpegang teguh pada taliMu.

errmmm

Posted by rixals ismail



Peneng memikir sesuatu...
entahla....
Tak sempurna hidup aku...

10 Bulan~

Posted by rixals ismail




19/11/2009 - 18/9/2010 - 10 bulan

Harus bagaimana lagi
Dan terus begini
Dengarkan aku
Lihat ke mataku

Cukup sudah kau menghukum
Salahku tetap salahku
Benarkan ku berbicara
Agar bisa pulih semua

Namun harus sampai bila
Kau kan diam seribu bahasa


Maafkanlah ku tak bisa hidup tanpa kamu
Fahamilah ku tak mampu terus tanpa kamu
Bagaimana ku nanti
Bila tiada mengganti
Yang ku ada hanya kamu saja

Saat mata terpejam
Hanya kau ku terbayang
Menghapus semua segala rasa di jiwaku

Saat mata terbuka
Kamulah yang pertama
Tak mampu aku
Bayangkan
Hidup tanpa dirimu


Aku memang bersalah
Selalu saja mengabaikan mu
Dan tapi dah ku sedari
Segala perit kau lalui
Ku terlupa kau terluka

Dan memang selalu
Aku bersalah
Selalu saja mengabaikan mu
Meninggalkan mu
Dan tetapi itulah aku sedari
Segala perit yang kau lalui
Kerna diriku yang terus hanyut

Maafkanlah ku tak bisa hidup tanpa kamu
Bagaimana ku nanti
Bila tiada mengganti
Yang ku ada hanya kamu saja

Bagaimana ku nanti
Bila kau tak di sisi
Yang ku ada hanya kamu saja

Maafkan Daku

Posted by rixals ismail



Tersilap khilaf dalam canda,
Tergores luka dalam tawa,
tersinggung rasa dalam bicara,
Mari kita saling maaf memaafkan,
Semoga dapat kita tetap bersama dalam 1 jambatan
1 doa dan 1 tujuan,
Dalam menuju ridho Allah SWT,

Selamat Hari Raya
Maaf Zahir Batin,

Daku minta ampun dah maaf andai dalam perkenalan, persahabatan
ada daku terlanjur ketika membicarakan sesuatu, menyinggung perbuatan,
terlebih dalam pergaulan atau ada kalanya aku menyakiti dirimu.
Janganlah kerana satu kesalahan itu, dikau membenciku,
sekali lagi aku minta ampun dan maaf, halal makan dan minumku,
ampunkan dosa-dosa aku.

dari aku....

Semalam~

Posted by rixals ismail



Di saat pertemuan kita yang pertama kau telah membuat hatiku tidak keruan. Walaupun pada awalnya kau sering menyakitkan hatiku. Masihkah kau ingat sewaktu kau katakan padaku, walaupun berat hati ini menerimanya namun kini ku pasrah..mungkin nama ku tidak lagi terukir dalam diary lipatan hati mu..

Terlalu kuat kesabaranmu. Masihkah kau ingat lagi dimana kau sengaja mencari gaduh dengan ku. Puncanya pergaduhan itu hanyalah kerana kita bercanggah pendapat. Kau tetap berkeras menyatakan pendapat kau lebih baik, manakala aku sudah pastinya tidak mahu mengalah dengan senang.

Pergaduhan demi pergaduhan sering berlaku antara kita di waktu itu. Hinggalah muncul hari keramat itu.tapi…

Tiba-tiba kau muncul dengan perasaan marah kerana aku telah menelefon dan membukakan cerita yg tak sepatutnye aku mencerita segala-galanya perjalanan cinta kita..namun percayalah..aku sekadar ingin meluahkan perasaan rindu ku terhadapt mu..tetapi aku buntu..bagaimanakah cara yg terbaik untuk ku luahkan segala-galanya . Aku rela kau membenciku. memang itu salahku. Dengan keberanian yang bersisa kau bertanya padaku mengapa kau masih simpan sesuatau yang sudah dianggap sampah olehkm. Dengan ketar ku berterus terang padamu. Kata ku. “.. sebenarnya aku sukakan kau..”

Walaupun kata-kataku terlalu ringkas tapi jiwa seolah bergegar meluahkan kata-kata aziamat itu. Kiranya kau tahu, sudah hampir 1 tahun aku menyimpan perasaanku padamu. Namun aku terpaksa berpura-pura benci padamu di saat itu aku khuatir kau tidak sudi berkawan denganku. Aku takut aku hanya bertepuk sebelah tangan.

Kata-kata itu telah membuat aku tunduk pada egoku. kata-kata itu juga telah membuat setiap senyumanku mempunyai seribu satu kegembiraan dan kebahagian. Betapa kau menyukaiku sehingga sanggup mengutip kembali apa sahaja yang tidak berguna padaku lagi.

Tangis ini tanda kasih ku, bukan mengeluh luka yang semalam
Kerna aku mengasihi mu, tanpa sendu lagi di dunia ku ini…


.. di saat itu aku menangis kerana gembira. Aku gembira setelah mengetahui kau rupanya ada menyimpan perasaan terhadapku. Sejak dari itu, kita tidak lagi bergaduh. Aku gembira dengan perhubungan ini. Sesekali aku tertunduk malu untuk bertentang mata denganmu. Tatkala kerinduan melanda potret yang ada pada ku..aku tatapi pi diri mu dari hujung rambutmu hinggakan kehujung kaki.., akulah yang paling bertuah memiliki mu ketika itu. Ku tahu, kau juga begitu. Walaupun dahulu suara kitalah yang sering bertukar pendapat dan cerita namun.....


Andainya kau masih terkenangkan nostalgia itu, pastinya kau ingat sewaktu aku tidak hadir ketika kau perlukan aku disisi semasa kau mengalami masalah kesihatan.. ku resah tidak menentu. Dengan nekad ku tadahkan sepuluh jari menadah meminta kesejahteran buat diri mu. Dari jauh dapat ku lihat betapa gentarnya kau menantiku di waktu itu. maafkan aku tragedi ini tak pernah sekali niat hati ku untuk melukai hati mu..

Betapa risaunya aku ketika itu. Terlalu kerap aku memesan agar kau tidak lupa untuk makan ubat dan banyakkan rehat. Kau juga berjanji akan memenuhi kehendak ku itu

Aku tak dapat bayangkan…
sengsara yang harus ku tanggung
Andai kau pilih perpisahan,


Dengan cermat ku memetik gitar kesayanganku menyanyikan lagu ini khas buatmu. Aku bahagia di saat itu. aku gembira. Tak mungkin perpisahan yang akan ku pilih buat mu. Namun aku hanyalah insan biasa yang tidak sekuat mana menempuh dugaan yang mendatang.

Ku sangka panas hingga ke petang rupanya hujan juga di tengahari. Tanpa ku sedari sewaktu aku melayari kehidupan seperti biasa. Di saat itu kita masih lagi gembira di buai asmara kerinduan dan kebahagian Kasihmu tidak lagi dapat kau sembunyikan.

Andainya kau tahu... setiap kali kau berada di sisiku, aku berasa seolah disayangi malah di cintai olehmu. Walaupun hampir 1 tahun kita berkawan tidak pernah sekalipun kau menyatakan yang kau cinta padaku. Di sebalik renungan dan belaian mu semasa aku disisimu pada hari itu telah membuktikan yang kau cinta padaku. Entahlah .. aku pula tidak faham dengan apa yang aku rasakan itu. Setiap kali jemarimu mengenggam lembut tanganku jantungku bergetar tidak menentu. Adakah perasaan cinta itu telah terpupuk buat mu?

Aku lena di buai asmaramu , mimpi ini terlalu indah sehingga aku tidak ingin lagi berjaga. Entahlah .. mengapa hari puaka itu datang juga. Bagai halilintar memecah kesunyian malam. Langit di kepalaku seolah runtuh


Atas desakan diri ku..aku terpaksa akur dengan hamun yg kau berikan pada ku..aku sedar siapa diriku kini..aku tak layak bersama mu..kau mempunyai dunia mu yg tersendiri indah yg tak perlu ku terokai keindahannya... Namun aku tetap sabar dengan keputusan mu. aku tidak layak memiliki hatimu. …


Entahlah.. aku menyahut segala-gala kata mu itu. Malam itu aku bermimpi seperti yang selalu aku mimpikan setiap kali aku bersolat istikharah. wajahnya yang tenang sering menemani lenaku. Aku takut untuk menerima kenyataan itu...aku takut!! Namun itulah petunjuk yang aku terima dari yang Esa...

Tanpa punca yang meyakinkan.. Aku akan tersasar..
Mencari cintamu… Andai terhentinya masa..
Dan gunung jatuh kelaut.. Kau tetap kucinta..


aku pasrah! Dengan kekecewaan itu kita takkan ketemu lagi.. pertemuan yang pertama kali itu kini sudah menjadi terakhir barangkali.dunia telah menjadi saksi sewaktu aku meluahkan isi hatiku yang aku amat menyintaimu dan betapa aku perlukanmu.

Katamu aku hanya pentingkan diri sendiri. Katalah! katalah! Aku rela kau menghinaku.. aku rela.. tiada apa yang dapat aku katakan lagi untuk membela diriku. Aku tiada alasan yang kukuh untuk menolak cintamu. Mungkin tiada jodoh antara kita.
Sedikit demi sedikit dia telah menawan hatimu. sikapnya yang penyabar dan penyayang telah membuat aku berasa seolah tidak di hargai lagi. Dia telah membuat kau tersenyum kembali. entah apa ilmu yang dia pakai, akupun tak tahu Tapi apa yang pasti kau kini mula menyayanginya.sedangkan pelbagai cerita pernah kau kongsi bersama ku semasa kau pun turut bersamanya...


Kenangan tetap kenangan..sehelai kain sapu peluh warna hijau pemberianmu masih ada dalam simpananku. Walaupun masa aku tersedar kain itu tertinggal dalam kereta ku..namun itulah yg membuatkan diri ini lena dibuai mimpi ketika pertama kali aku berjumpa dgn mu , kain itulah yang menjadi perhiasan di pejabatku kini.

Maafkan aku. maafkanlah segala kesalahanku. Halalkanlah segala pemberianmu. Terima kasih atas segala pengobanan dan perhatianmu untukku. Aku hargai cinta sucimu.. aku rela lepaskan kau pergi....

Kasih sayang mu.. adalah kekuatan
Untuk menempuh segala dugaan
Yang tak terbayangkan oleh insan yang lemah seperti kita..


Kini sudah terlalu lama peristiwa itu berlalu. sejak kita berada didua benua yg berbeza.. kau tidak lagi kutemui.

Bagaimanapun pilihanmu .. aku tetap mendoakan kebahagiaan mu. Semoga kau bahagia seperti mana aku sekarang... insyallah..Tidak ku duga kita bertemu lagi. entah mengapa jantung ku bergetar lagi.. ah! Itu hanyalah mainan perasaan.

Sekalipun..Ku milki esok..Takkan ku menolak ketentuan…

9 Bulan~

Posted by rixals ismail




19/11/2009 - 18/8/2010 - 9 bulan


Andai ku miliki semalam, dan bisa aku ubah menjadi esok
Takkan ku ubah apapun kerna aku tahu engkau tetap ada..
Tanpa sempadan masa aku senang bersamamu.….

Dab 9 Bulan dah... kalau orang perempuan pasti dah due nak bersalin.. tp itulah tempohnya dari pemergian dirimu... pergi... berhijrah untuk membela nasib diri.. untuk mencari sesuap nasi... untuk mencari kehidupan baru... untuk mencari nilai hidup baru... untuk menempuh alam yang baru.. 9 bulan... dah sembilan bulan... tabahkan hati menerima segala ujian... tenangkan hati menerima segala dugaan... bersyukur atas segala perjalanan hidupmu... berjuang untuk membela dirimu, keluargamu ke persada yang penuh pancaroba.. Dalam satu tempoh yang singkat... banyak yang telah engkau korbankan.

Terlalu kuat kesabaranmu. Selalu kita berlawan kata. Kau tetap berkeras menyatakan kau betul, manakala aku sudah pastinya tidak mahu mengalah tetapi akhirnya aku akur..Bertekak.. itulah yang sering berlaku antara kita di dalam setiap perbualan.

Maafkan aku. maafkanlah segala kesalahanku. Halalkanlah segala pemberianmu. Terima kasih atas segala pengobanan dan perhatianmu. Aku sangat hargai semua itu...

Maafkan Ana~

Posted by rixals ismail






We Have Seen Each Other With So Many Ups n Downs, I Hope This Too Is Just a Temporary Setback, Please Believe Me, I Never Mean To Hurt You, I Am Sorry Kamu~

memeritkan

Posted by rixals ismail




Hidup ini umpama perjalanan yang begitu banyak persimpangannya. Kadangkala kita keliru laluan mana yang harus kita lalui. Kekadang kita terhenti lama di persimpangan sedang jiwa kita penuh keraguan.

Yang memeritkan jiwa kita bukanlah kerana banyaknya persimpangan tetapi akibat yang bakal kita tanggung apabila kita memilih jalan yang salah. Yang lebih memeritkan jiwa kita bukan kerana seringnya kita tersalah memilih jalan tetapi kerana hidup ini bergerak sehala, masa lalu yang kita abaikan telah pergi dan tidak akan kembali hingga hari kita pulang mengadap Allah SWT.

Dan yang paling memeritkan jiwa melebihi segala keperitan ialah semakin hari kita semakin menghampiri kematian sedangkan kita tidak tahu dengan pasti tarikh dan waktunya. Andai kata kita dipanggil pula ketika jiwa sedang khusyuk berdoa dan memohon keampunan Allah swt tentunya kitalah orang yang paling berbahagia. Namun sekiranya nyawa kita dicabut ketika hidup kita bergelumang maksiat sedangkan jiwa menjadi singgasana keangkuhan maka kita akan bakal menanggung penderitaan yang tidak dapat digambarkan lagi.

Saman

Posted by rixals ismail



Tersangat penen harineh.. baru je renew insuran tp roadtax x bley renew bcoz saman ekorr.. speeding..a doyaiiiiiiiiiii.. hbs la Rm beribu ribu semata mata nak renew roadtax... bongok betul lah.... arghhhhhhhhhhh tensionnnnnnnnnnnnnn....

Bulan Ke 8~

Posted by rixals ismail




dah dah dah. Setiap 18 hb aku akan wat karangan. Bukan untuk sape2 pon. Tuk kawan bek aku jek. Yelah bulan neh dah 8 bulan dah. 8 bulan??? betul ke??? mcm x caya je. Lagi few bulan dah cukup setahun. Nnti nak celebrate 1st year aniversary. hahahaa. gilos pe. lantak lah. nak jugak. tapi kan, x sabar nak tunggu bulan 9 neh. x sabar nak ronyokan mamat nih. uik. ada pe plak bulan 9 ek. adalah. nak sebok2 tahu wat pe.


19/11/2009 - 18/7/2010 - 8 bulan

dulu,
aku mnjadi teman air mata...

dulu,
aku mnjadi teman suka dan tawa..

dulu,
aku mnjadi teman duka lara....

dulu ... kini ... & selama nya ...

aku tetap setia ...
pd persahabatan yg telah di bina....
You r everythin to me

ps: jaga diri bek2 ek. Lupakan yg len, gunakan daia

Cameron Highlands

Posted by rixals ismail



Sabtu lepas g Perak. Nek ketapi. hahah dah lama x nek. Gile punye bising. Nasib 2 jam 45 minit jek. kalo lambat lg mau aku sakit kepala aku neh. Yang aku geram tu, duduk dah la dekat nagn pintu gerabak. Orang kluar masuk x reti2 tutup pintu. bengang betul. dah jadi keje kawan aku plak asyik nak g tutup pintu tu byk kali. hak hak hak. Entah mcm mana, terus teringin nak g Cameron High. Apa lagi terus g sana nek keta. Sampai2 sana sejukk.. best giler... yg tak best kalo setiap hari sabtu ada pasar.. mau jem ko dari jam 7 sampi atas tu jam 9. 2 jam aku bawak jem.. siut betul. sampai sana g jalan2 kek paso.. pergh manusia ramai x hingat. sayur2 best murah2. Bunga2 pon segar. Kalo g sana x sah la kan x beli strawberry. Segar lagi tahuk. Sesegar lah sangat. Hahaha.. jom nnti kita g ramai2.. ramai2 lagi best. tido sana lagi best oooo.. sejokkkkkkkkkkkkk... ahuks :P



Jemmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm


soojukkkkkkkkkkkkkkkkkkk


ladang strawberry.. mlm2 pon bukak lampu. nak suh fotosintesis kot

Hadapi Dengan Senyuman~

Posted by rixals ismail



Mungkin aku yang salah. Mungkin aku yang tersilap langkah. Mungkin kerana keterlanjuran aku ini semua terjadi. Aku dari dulu lagi takut ini akan terjadi. Tapi aku buang keresahan itu jauh-jauh. Tapi apakan daya, benda yang aku geruni sudah pun terjadi. Aku tak salahkan dirinya. Mungkin salah diri aku. Mungkin dia betul. Mungkin aku yang salah. Tapi benda dah terjadi, tetap terjadi. Aku x menginginkan ia terjadi. Aku pun manusia biasa. Bukan siapa2. Aku yang jahat. Aku yang tak setia. Maafkan aku. Semua telah terkubur. Semua dah berbeza. Semua dah beralih arah. Mungkin aku yang tak memahami dirinya. Mungkin aku yang tak pernah ambik kisah dirinya. Mungkin aku selalu buat dirinya sakit hati. Tapi percayalah aku dah buat apa yang terbaik untuk dirimu. Aku dah cuba menjadi apa yang dikau mahu. Aku dah tak buat apa yang dikau tegah. Tapi itu tidak cukup, tidak cukup untuk dirimu. Aku pun satu, x pernah nak selam perasaan dirinya. Hanya perkara negatif je yang aku fikir. Tapi bukan sebab aku snegaja berfikir. Bila seseorang beritahuku begitu, begini, buatku berfikir. Dan sebab itu aku terus bertanya, berterus terang padamu. Sebab aku dah janji, tak akan rahsiakan apa-apa saja dari dirimu. Itu janji aku!. Aku seronok, ye aku seronok hv fun, gelak ketawa, bersenda gurau, bergossip liar, tapi aku sedikitpun x pernah nak amek tahu dirimu. Bila dikau beritahuku masalah, aku cuba menjadi pendengar yang setia, yang baik, tapi mungkin jawapan aku bukan jawapan yang kau kehendaki. Apa yang terjadi, telah terjadi, hadapi dengan tabah, hadapi dengan tenang jiwa, semua kan.... baik-baik saja.

Maafkan kedaifan aku
Bujal

Flaming Steambot~

Posted by rixals ismail



G makan steambot kat Sunway wit my buddies... best2.. makan hingga kenyang... tapi jaga2 gaot ooooo... hahahaha....ahuksss... buurrpppp.. alhamdulillah kenyang... giler melantak






macam2 cengkerang dalam laut tu aku makan... ntah apa nama aku pon x tahuk.. maen amek je... salu dtg makan sini best ngan kawan2... ramai2.. leh enjoy sambil makan n borak2 kosong... hahhaha.... thanks lorr pada yg banje... hek hek hek...

EpI BesDaY SaFUaN~

Posted by rixals ismail



ahuks. 7-7-2010 besday teamate aku si safuang. Rabu nih... Ko tunggu.. AKu nak revenge baling tolo kek ko petang tuh.. hahaha.. aku memang jahat dowh.. tungguuuuuuuuu.... saksikan permandian terhebat seumur hidup ko.. hahahaa...

Genting??

Posted by rixals ismail



Macamana bangun pagi leh ada kat genting ek.. pelek x???





The Twilight Saga - Eclipse

Posted by rixals ismail



Minat citer ni x??? aku peminat dowh... 8 julai ni tayangan.. jom tengok.. x sabar nak tgk coz bahasa yg digunakan amatlah terawang-awangan... hahahha..... jiwang sudahhhh...


Release Date: 8 July 2010
Language: English
Subtitle: Malay, Chinese
Genre: Fantasy, Horror
Running Time: N/A
Director: David Slade
Cast: Kristen Stewart, Robert Pattinson, Taylor Lautner, Anna Kendrick, Ashley Greene, Billy Burke, Bryce Dallas Howard, Dakota Fanning, Elizabeth Reaser, Jackson Rathbone, Kellan Lutz, Peter Facinelli.

Synopsis: Kristen Stewart, Robert Pattinson and Taylor Lautner returns for the third installment of the successful "Twilight" series, "The Twilight Saga: Eclipse" set for a summer release in 2010.

xde cerita

Posted by rixals ismail



Tadi petang, aku keluar dgn housmate aku, g Giant Kinrara, aku nak g kiosk KWSP, nak amik slip KWSP, nak wat pe??? adalah, kalau dah lulus nampaklah benda tu, heheh, lepas tu housemate aku kata ehh, lama x makn pizza, jom la makan, so pelah, pucuk d cita ulama mendatang, g makan piza, aku yg order, hak hak hak, mcm biasalah aku kalo order x hingat, siap wat tapau lagi balik umah, makan supreme pizza, spaghetti ball dan kebab pita, byk tul order tuk 2 orang, melantak sakan, lagipun dah lama x hangout ngan mamat ni, salu dia balik malam, cikgu sekolah petang, lepas tu g jalan2 jap cari barang2 yg best tuk d beli, ala bukan barang apa pun, barang keperluan je, dah penat lelah cari plak kedai minum air kelapa, muncit dah perut asyik mkn n minum, then terus balik umah, tiba2 bosann plak duk umah, kuar lagi sekali, g jalan2 shah alam jap, bkn wat pe pun, pusing2 je, bual2, cari port baek n minum lagi, adoyaiiiii mlm ni rasa perut len macam.. nak muntah pon ada, penen kepala dah,

ps: aku pon x tahu nape nak story mende ni, sbb aku nak muntah kot.. hahahha, mengong dah ni... layannnnnnnnnnnnnnnn j elahhhhhhhh

Dugaan Bertunang.. betulke???

Posted by rixals ismail



Orang tua cakap bertunang lama-lama ni bahaya.. Banyak dugaan. Aku pun tak tahu betul ke idok. Tapi betullah kot, aku tanya kawan baik aku sendiri, dorang kata kalau sebelum bertunang boleh je bercinta dengan aman damai tak banyak gaduh-gaduh, selepas bertunang mesti la lagi seronok.. Rupa-rupanya, ada benar juga kata orang.. Macam-macam perkara terjadi waktu bertunang.

* Mudah sangat nak terasa hati..sikit-sikit nak merajuk.. benda remeh pun nak sentap.. sampai kadang-kadang susah nak kawal.. Akal kata jangan merajuk, tapi hati kata nak merajuk jugak.. Biasanya hati yang menang (atau iblis yang menang?? hurmm..fikir-fikirkan..)

* Bila tak dapat jumpa, rasa nak marah…sebelum tunang, tak jumpa sampai sebulan pun steady je.. selepas tunang, kalau boleh setiap weekend nak jumpa..

* Perbualan dalam telefon selalu berakhir dengan air mata(pompuanlah kan), tak pun dengan hati yang kecewa.. Tapi bila depan mata, happy je..tak ada pun gaduh-gaduh.. Pelik lah..

* Terasa susah nak kumpul duit...Sebelum elaun masuk, dah plan nak simpan lebih sikit..tapi bila elaun dah masuk je, tiba-tiba ada je benda yang kena pakai duit..Terpaksa bawa plan ke bulan depan..dan begitulah seterusnya…

* Bila dah bergaduh tu, mula la terfikir “betul ke dia ni pilihan yang tepat??”, “selamat ke/bahagia ke kalau kahwin dengan dia ni??”…Hurmmm…hati kena tetap kalau tiba-tiba terfikir macam ni…Jangan terpedaya hasutan syaitan…

* Mula ada godaan orang ketiga.. Kalau sebelum ni pakai cantik-cantik pun tak ada siapa nak ngorat, tiba-tiba lepas tunang, pakai simple je pun dapat ada yg gedik mata...

* Kekasih lama. X girlfren muncul menagih cinta. walaupun tahu diri kita dah bertunang, dia seboleh -bolehnya nak rampas balik..Menggoda.. senjata utama perempuan adalah air mata dan bermain dengan jiwa.. jgn terpedaya.. time ni lah nak tengok kesetian diri pasangan masing2.

* Bila nak pilih tarikh kahwin, ada je rasa nak tangguh-tangguhkan…contohnya, dari pertengahan tahun jadi hujung tahun…

* Hasutan dan bisikan syaitan nak tengok kita buat maksiat sangat kuat.. walaupun dah bertunang, yang haram tetap haram..Elakkan untuk keluar berdua..Bila jalan-jalan tu, bawaklah kawan-kawan ke, anak buah ke…

Sesungguhnya, syaitan amat marah bilamana anak Adam akan berkahwin kerana peluang syaitan menggoda untuk manusia berzina akan terlepas. dan waktu pertunangan tulah saat paling gentir kerana syaitan sentiasa menghasut manusia untuk melakukan zina dan memutuskan pertunangan.

aku pon tak tahu... tapi kadang bila dengar n fikir ada betullnye kot... jadi baik kawen terus betull x.. tunang ni just adat je kan??? any opinion???

Sekuntum Ross Berair..

Posted by rixals ismail




Lawa x??? mekaseyyy.... der

aku masak???

Posted by rixals ismail



ohhh harini d sebabkan aku malas keluar rumah... aku mengabdikan diri memasak sekor ikan yg besaaa... hahhaha.. mlm td si housemate aku g mancing... byk dpt ikan.. ikan kolam plak tu.. ooo ikat darat org pggl.... dlm byk2 tu sekor je dia tgglkan dalam peti ais.. adeihh... nak suh aku masak lah tu.. aku pon dgn paksa rela masak ... dah la nak siang payah... hanyir plak tu... adoyai.. ku gagahkan jua menyiang, membuang hanyir n masak ikan bersos... x silap aku nama ikan ni ikan pacu... aku pon x tau nape dia pggl menatang ni nama tu...pagi aku menyaing.. petang aku masak... nasik ngan sayor je blom masak lagi.. jap lagi lah... pandai gak aku masak (puji diri sendiri).. tapi maaflah ye housmate.. terlebey pedas plak.. hek hek hek.. berasap lah ko... jom buka pose same aku arini...

Faezah Kawen

Posted by rixals ismail




Semalam aku g kawen faezah, Kawan lama aku, dulu dia ni keje kat syarikat aku skrang, tp dah dsunting keje kat KarangKraf, (di sunting ek?), Waktu sekolah aku pernah jumpa dia. Dulu dia pake spek tebal n beso. maklumlah raboonnn... hahahah... dulu salu kalo aku kering , minah ni la yg bg duit kat aku (dl je ke?)...hahhaa.. dia kawen ngan orang dari sarawak. Mie namanye. Majlis berlangsung kat Restoran Antan Bantura Taman Tasik Shah Alam. sorilah ada sekeping je gambo. yg len blurr. nnti aku amek gambo kek dio ek. Ahad ni kat umah laki2 plak.. Sarawak Kita!!!



tp aku pelek la org melayu nih.. apsal nk ngawan je time cuti sekolah ek????

TuJuH BuLaN!!!!

Posted by rixals ismail



wahhh, sekejap je masa berlalu kan. Dah 7 bulan dah. sungguh x sangka2, masa amat pantas. Banyak yang berlaku. Banyak yang d harungi.



Selama ini
Kumencri-cari
Teman yang sejati
Buat menemani
Perjuangan suci

Bersyukur kini
PadaMu Illahi
Teman yang dicari
Selama ini
Telah kutemui

Dengannya di sisi
Perjuangan ini
Senang diharungi
Bertambah murni
Kasih Illahi
KepadaMu Allah
Kupanjatkan doa
Agar berkekalan
Kasih sayang kita

Kepadamu teman
Ku pohon sokongan
Pengorbanan dan pengertian
Telah kuungkapkan
Segala-galanya...

KepadaMu Allah
Kupohon restu
Agar kita kekal bersatu
Kepadamu teman
Teruskan perjuangan
Pengorbanan dan kesetiaan
Telah kuungkapkan
Segala-galanya
Itulah tandanya
Kejujuran kita


19/11/2009 - 18/6/2010 - 7 bulan

Terima kasih sebab selalu ada untuk aku.
Terima kasih sebab selalu temankan aku.
Terima kasih sebab selalu bebel aku.
Terima kasih sebab selalu faham perangai aku.
Terima kasih sebab selalu melayan aku.
Terima kasih sebab selalu belikan aku McD yg ada cawan..


Sahabatku Tommy,
"Ketika kau sudah menangis sekian lama dan hatimu masih terasa pedih.. Allah sudah menghitung airmatamu. Jika kau fikir bahawa hidupmu sedang menunggu sesuatu dan waktu terasa berlalu begitu saja… Allah sedang menunggu bersama-samamu… Ketika segalanya menjadi sesuatu yang tidak masuk akal dan kau merasa tertekan… Allah bersamamu untuk menenangkanmu… Ketika kau fikir bahwa kau sudah berusaha sesungguhnya dan tidak tahu hendak berbuat apa lagi… Allah mempunyai jawapannya… Ketika segala sesuatu berjalan lancar dan kau merasa ingin mengucap syukur… Allah telah pun memberkatimu… Ketika kau merasa sendirian dan teman-temanmu terlalu sibuk untuk menelefon dirimu… Allah sentiasa berada di sampingmu… Jika tiba-tiba kau dapat melihat jejak-jejak harapan… sebenarnya Allah sedang berbisik kepadamu… Ketika sesuatu yang indah terjadi dan kau dipenuhi ketakjuban… Allah akan tersenyum kepadamu… Ketika kau memiliki tujuan untuk dipenuhi dan mimpi untuk digenapi…Allah sudah membuka matamu dan memanggilmu dengan namamu… Oleh itu ingatlah bahawa di manapun kau atau ke manapun kau berada…Allah akan mengetahui dan senantiasa berada di sampingmu… "

Malam Sebelum...

Posted by rixals ismail



Ya Rabbi Salli 'ala n-Nabi Muhammadin...

Dengarkan rakaman dari malam sebelum majlis pertunangan seseorang yang amat ku sayang....
maaf kualiti kurang memuaskan sebab menggunakan handphone...
sangat meriah....




cuba teka majlis sape...???

Ajerul

Posted by rixals ismail



Minggu ni ahad, 6 jun, hari kelahiran sahabat aku lagi seorang, ajerul. Dari kecik sampai lah sekarang kitarang bersama. Pelbagai ragam, musibah, susah n senang di lalui bersama. Aku kenal dia waktu di sekolah tadika lagi. Masih kecik. Kampung azrul bersebelahan kampung aku di Gedangsa. Bermain-main ketika di sekolah kebangsaan, Tapi waktu tu masih kawan biasa. Maklumlah masih budak2. Apa tahu kan. Yang tahu bermain je lah kan. start sekolah menengah form 2, baru aku akrab dgn azrul. tu pun sebab apa ntah. lupa lor. ehhehe dah tuo kot. Waktu sekolah menengah kitarang mcm belangkas (boleh ke sebut mcm tu ahahah) kemana-mana berdua. G tuisyen sama, makan rehat sama, ronda-ronda kampung sama. event apa jg yg kitarang buat suma berdua. buat jahat pon berdua do.. hahahha. Dulu setiap kali pergi solat jumaat aku akan ambil azrul n pusing dulu. ada laluan yang sama kitarng lalu sebelum g masjid n after solat jumaat. Dulu selalu bohong kat mak kata kuar g umah azrul lepak2 padahal naek motor g Sg Besar. Buat apa? ahah semata-mata nak makan kay ef ci. jauh lorr dr gedangsa ke sg besar. dlm 80 km pergi. hahahaha. malam lak tu. dah la jalan hutan. tapi semberono je lah kan. waktu darah remaja apa igt. tahu nak seronok je merempit.

Gaduh tu selalu gak ngan mamat ni. ala, gadoh2 biasa. bertengkar je. tp ada gak dulu sepak terajang.. hahaha tapi kejap je mesti baik balik. gadoh2 sampai bila pun bukan boleh kenyang. hahaha. after form 5, azrul terus dapat belaja kat kolej Asasi n teru smasuk Uni Melaya. Aku waktu tu keje tolong abg aku niaga kat Flat San Peng Pudu. 1st time duk kay el.hahahaha.Then aku belaja kat PTPL Shah Alam menyewa, azrul duduk sekali ngan aku. Malas duk kolej katanya. So dia berulang alik dr shah alam sek 10 ke UM. waktu tu aku slau gak ikut dia g kelass. tapi aku duk tunggu je lah kan kat luar. saje do duk umah pon x wat pe. setia menanti. hahahaha. then after tu apa lagi, kasi pusing2 la kay el la. Aku masih igt satu perkara, time aku demam, teringin nak makan nasi lemak kat kolej pertama UM, sedap do nasi lemak dia, pagi2 lagi si azrul ni bangun n shoot g UM semata-mata nak beli nasi lemak tu. adeihhh baik betul. hahahaha. thanks ye wak jerul.


gambar waktu dia jadi rapper.. hahha
time ni ramai aweksss tahuk


Pnh satu ketika aku bergadoh giler babi. aku pon x igt sbb apa. sebab aku x ikut cakap dia kot n melawan apa cakap dia. dia bengang kot tersepak aku. sakit do, menangis aku. then dia blah g mana ntah x balik2 semalaman. risau giler aku. pagi tu aku g UM tempat lepak dia, aku jumpa kat kolej 9, rasa bersalah kot mamat ni. dia nampak aku terus je sayu. uwaaa. aku as usual dah nangis dah. hahaha. sedey lor. bermaafan kat situ n taru sbalik kampung. hehehe. balik kampung kan best.

Ada satu tu waktu dia habis kuliah, dia keje sembilan kat Pasar Borong Selangor nih, waktu nak g intiviu, aku insist suh dia bawak keta, dia xmo, aku ush gak dia ikut je, then x lama kemudian aku dapat pggilan dia exciden. erk!!! terkedu aku. aku terus g tgk, bersyukur sgt dia xde pepe, keta je teruk. keta merah aku tu. berputar bayak kali. xpela insuran ada asal orang xdepepe.

x lama kemudian, mamat ni dapat keje kat sabak bernam. as ketua teknologi maklumat kat situ. terpaksa berpindah dah. sedey do. dah lama duk sama, tiba2 dia terpaksa duk jauh. heheheh. salu gak aku g tiap sabtu ahad duk umah dia kat sana. lepak2. g mancing kat sana. and dia pon selamat berkahwin. as usual time nikah aku duk belakang dia. hahaha. kelako. tiap kali ada function pepe tuk bestie aku, aku masti ada. x kiralah nak ikot gak. skunk dah ada 2 anak dah.ak?? hahaha...tp mamat ni x pnh bising suh aku kawen. hehhehe. dia kata kalo de jodoh kawen.


waktu ngundi, sebok suh amik gambo dia


then dah dekat 3 tahun bekerja, dia terpaksa cari keje lain or di tukarkan sebab ada politik di selangor. entah aku pon x tahu sbb pe. waktu tu borang kpli baru kuar, so aku belikan dia pin kat bsn. rezki kot, dia dapat intiviu, ke tgn aku yg bertuah. well~, dapat masuk kpli kursus kat Ipoh.skunk nih dah hbs kursus semua. mamat ni keje cikgu. cikgu ajerul kat tmn nirwana. duduk pon ngan aku. hahaha. kelako... ohh lupe nak bgtahu.. mamat ni giler keta. dulu pake putra, dia beli senyap2 je. x bgtahu aku pon, tiba2 call aku ajak makan dia tunggu kat luar, hahaha nak nunjuk keta, aku punyelah marah cket pon x bgtahu.. hahaha.. skunk dah tuka pake subaru..



Mohamad Ajerul Mohd Sidik


selamat hari lahir sahabatku. Terima kasih atas kebaikanmu selama kita bersama. Banyak memori yang aku x akan lupa. Terima kasih salu bagi nasihat yang amat pedas n terima kasih sebab selalu ikut kehendak aku. Terima kasih salu jaga kesihatan aku.
heheheh tunggu badan ko kena budu + belacan yer.. hahahaha...

Dari seorang Teman

Posted by rixals ismail



Buat sahabat ..
Yang berhati pink.. ^_^
Semoga panjang umur lagi dirahmati
Semoha dimurahkan rezki lagi diberkati
Smoga hari-hari yang mendatang adalah hari-hari yang terindah buatmu..insyaAllah...
Semoga tabah mengharungi segala ujian yang Allah berikan...
Semoga detik-detik waktu yang berlalu
Adalah kebahagian yang tak hilang
Semoga dengan bertambah usiamu
Akan bertambah iman di dadamu

Selamat Hari Lahir..
Jadilah dirimu permata hati jauhari
Bercahaya gemerlapan pada insan di sisi
Kekalkan senja dengann keindahan JAngan ada hujan membawa malam
Jadilah dirimu seorang hamba mengabdi
Bersyukur berzikir basah di bibir
Redha dengan setiap ketentuann takdir
Dan jadilah dirimu sendiri
Berakhlak dengan sunnah nabi

Selamat Hari Lahir..
Ikhlas dari hati seorang teman
Terima kasih atas setiap kebaikan
Jutaan penghargaan atas kebesaran jiwa yang kau hamparkan
Moga Allah memberi ganjaran
Syukurku pada Tuhan atas pertemuan
Moga ukhwah akan berkekalan
Maafkan diri ini yang serba kekurangan
Yang tak sunyi melakukan kesilapan

Selamat HAri Lahir sahabat
berbahagialah selalu dalam rahmat Ilahi
di dunia dan di akhirat yang abadi..
Allahumma Ameen..


terima kasih atas kata2 yang amat mendalam..
terima kasih atas pemberian ini
maafkan akan kenaifan aku juga
bersyukur aku juga ketemu kamu
sahabatku...
terima kasih sahabatku tommy
terima kasih puteri jelmaan nadia

Tepi Kain Orang

Posted by rixals ismail



Ni entry ni aku nak ingatkan sume2 orang readers yg dok baca isi kandungan dlm blog aku ni. Segala isi kandung dlm ni, atau apa jua yang aku nak cerita xde kena mengena ngan korang. Xde aku nak kutuk-menutuk korang. Just event aku yang aku sertai atau ilham aku yang aku nak keluarkan atau pengalaman aku. Tolonglah jaga privacy aku. Korang tahu tak, kadang-kadang dalam komen korang tu menyakiti hati orang. Buat orang marah, sakit hati, benci semua. Dan komen2 sebegitu boleh menyebabkan pergaduhan. tahu x. hadu, please lah kalao korang ada masalah dalaman atau apa pun, x perlulah nak ungkit2 kat sini. nak ngutuk2 kat sini. Jaga tepi kain korang je lah ok. Aku ni dah malas dah dengan manusia yang sibuk2 hal orang. Jaga lah tepi kain sendiri, Korang tahu x, korang pun bukannya bagus sangat, apa korang ingat kehidupan korang tu dah betul2 bahagia ke nak sibuk jaga tepi kain orang, apa mulut korang ni memang jenis kepoh ke. bercerita sana sini. Korang buat duk sibuk hal orang, nnti sampai waktu korang sendiri yang terkena. apa jawab korang. time tu barulah tahu langit bumi tinggi rendah mana kan. baru tahu nama tercemar kan, jgn busuk hati hal orang okey. Hidup ni sementara. Yang hidup pasti akan mati. tima nak mati tu, baru igt dosa2 yang telah korang lakukan, tima tu baru teringat ehhh aku ada dosa lah kat orang ni.. kat orang tu... kalo jumpa boleh lah mintaa maaf n adakah orang tu akan maafkan korang??? n adakah korang akan jumpa orang yang korang nak minta maaf tu. please lah cubalah fikir okey. dah la. aku harap korang minta maaflah pada orang yg korang sibuk2 jaga tepi kain dia.. x pun harap dosa korang tu di ampunkan oleh Allah. Allah tu Maha Besar. dia yang mencipta kita. jgnlah tgk keburukan orang lain. tgk keburukan diri sendiri... renung2kan dan selamat beramal. Semoga kalian semua Di Rahmati Allah.... sekian

Tahniah Tommy...

Posted by rixals ismail



Alhamdulillah.. selesai sudah majlis tommy..... selamat tommy.. smg bahagia hingga ke akhir hayat... Sungguh meriah majlis tadi... lebih kurang 50 orang dengan 16 buah kereta yang mengiringi... siap dengan eskot oleh sebuah motosikal polis... setiap traffic light dan roundabout.. polis tersebut memberhentikan kenderaan lain dan memberi hanya kami yang lalu.. wahhhh.. bagai kenderaan di raja dowh... hahaha...


anggota polis yang mengiringi kami


yang aku respek.. pihak lelaki semua pakai baju melayu.. siap bersamping.... wahhhhhhhhhhh..... very the best gitu....tommy as usual nek keta aku... mencemar duli betul... mana leh x nek ngan bestfren dia kan.. kang aku majuk...payah nk pujukkkk...wkakakak ....dia segak berbaju melayu pink... huhuhu.... and as usual aku kena tampar byk kali... n apa lagi kena kutuk lah ngan mamat ni... x bely blah btl.. bila nak kawen.. kawenlah jal... yea aku faham tommy.. ko risau... xpe.. pandailah aku jg diri ok.... jgn ssh hati yer psl aku....


gambo saje nak nyibuk gakk hik hik hik


gerak masuk ke rumah perempuan


khemah pink



Sampai kat sana... wahhhhhhhhh.. khemah pun pink.... hahaha.... majlis berlangsung dgn lancar dan meriah sekali... syukur alhamdulillah... makan pun best gilerr.... sedap dowh... masakan kampung...hbs je majlis ada seisi bergambor... si tommy malu2 tenuk plak.. muka tersipu-sipu... hahahhaha.... wehhhh aku dpt nek pelamin ... x runtuh ponnn... wkakakaka.... bergambar bersama.... so kepada gurl kat luar sana... selamat tinggal deyy lorrr... wkakakaka...


bergambar brsama ahli keluarga


barang hantaran....


Aman ♥♥ Nida (29 Mei 2010)

aku nyanyi ek...
Selamat pengantin baru
Semoga kekal abadi
Bahgia ke anak cucu
Semoga murah rezeki

Alhamdulillah
bertemu jodohnya
Berkat kesabaran
akhir terlaksana

Pabila sedang bersanding
Janganlah suka menjeling
Menjadi raja sehari
Tersenyum, tampak berseri
..........................

Pemakanan

Posted by rixals ismail



Amalan & Pemakanan Rasullullah SAW



Ada sedikit ilmu yg ingin di kongsi bersama dengan kawan2 semua



Rupa2nya tanpa kita sedo, dlm makanan yg kita makan sehari2, kita tak boleh main balun aje sebab itulah terjadinya penyakit kencing manis, lumpuh, sakit jantung, keracunan makanan dan lain2 penyakit apabila kita telah tua nanti. Apabila kawan2 telah mengetahui ilmu ini, tolonglah ajarkan kpd yg lain2nya.



Ini pun adalah diet Rasullulah SAW kita juga. Ustaz Abdullah Mahmood kata, Rasullulah tak pernah sakit perut sepanjang hayatnya kerana pandai jaga pemakanannya sehari2. Apakata Kita ikut diet ini kawan2, tak payahlah susah2 makan pil utk kurus? Insyaallah kalau kawan2 ikut diet Rasullullah ini?. Garenti? kawan2 takkan sakit perut ataupun keracunan makanan.



Jangan makan SUSU + DAGING

Jangan makan DAGING + IKAN

Jangan makan IKAN + SUSU

Jangan makan AYAM + SUSU

Jangan makan IKAN + TELUR

Jangan makan IKAN + DAUN SALAD

Jangan makan SUSU + CUKA

Jangan makan BUAH + SUSU CTH :- KOKTEL



o JGN MAKAN BUAH SELEPAS MAKAN NASI , SEBALIKNYA MAKAN BUAH TERLEBIH DAHULU, BARU MAKAN NASI.

o TIDUR 1 JAM SELEPAS MAKAN TENGAHARI.

o JGN SESEKALI TINGGAL MAKAN MALAM. SESIAPA YG TINGGAL MAKAN MALAM DIA AKAN DIMAKAN USIA DAN KOLESTEROL DLM BADAN AKAN BERGANDA.



Nampak memanglah pelik... tapi, kalau tak percaya..! .. kawan2 cubalaa........Ia takdelah dlm jangka masa terdekat nie.... Ianya berkesan bila kita sudah tua nanti.



Dlm kitab juga ada melarang kita makan makanan darat bercampur dgn makanan laut. Nabi pernah menegah kita makan ikan bersama susu. di kuatiri akan cepat mendapat penyakit. Ini terbukti oleh saintis yg menjumpai dimana dlm badan ayam mengandungi ion+ manakala dlm ikan mengandungi ion-, jika dlm suapan ayam bercampur dgn ikan maka terjadi tidakkan balas biokimia yg terhasil yg boleh merosakkan usus kita.

Lawak Petang

Posted by rixals ismail



Kisahnya 3 Ekor Kura2

Pada suatu hari, ada 3 ekor kekura (kura-kura) hendak pergi berkelah bersama-sama. Kekura pertama membawa makanan, kekura kedua membawa minuman, sedangkan kekura ketiga tidak membawa apa-apa pun. Di dalam perjalanan tiba-tiba hujan pun turun dengan lebatnya, sehingga mereka tidak boleh meneruskan perjalanan. Kemudian timbul
perbualan di antara mereka.

Kekura I: "Ermmm..... salah seekor daripada kita mesti balik untuk amik payung. Siapa yang nak pergi ni?"

Kekura II dan I saling pandang memandang, dan sepakat menuding Kekura III.

Kekura III: "Tak nak lah. Aku jalan lambat dan nanti aku nak sampai sini lagilah terlambat. Pasti korang akan bedal makanan ni semua."
Kekura I & II: "Taklah. Kita orang tunggu sampai engkau datang."
Kekura III: "Betul??? Kalau aku lambat 1 jam?"
Kekura I & II: "Kita orang akan tetap tunggu."
Kekura III: "Kalau 3 jam?"
Kekura I & II: "Kita orang akan tetap tunggu."
Kekura III: "Kalau 1 hari?"
Kekura I & II: "Kita orang akan tetap tunggu."
Kekura III: "3 hari?"
Kekura I & II: "Kita orang akan tetap tunggu."
Kekura III: "5 hari?"
Kekura I & II: "Kita orang akan tetap tunggu."
Kekura III: "1 minggu?"
Kura I & II: "Kita orang akan tetap tunggu."
Kekura III: "2 minggu?"
Kekura I & II: "Kita orang akan tetap tunggu. Engkau pergi je lah."

Dengan berat hati, akhirnya Kekura III pun berangkat. Kekura I & II menunggu dengan setia. Sehari, dua hari dan seminggu telah berlalu. Kekura III tidak juga balik. Setelah dua minggu berlalu, Kekura I & II sudah tidak dapat menahan lapar.

Kekura I : "Aku dah tak tahan lapar ni. Kita makan je lah."
Kekura II: "Aku pun dah nak pengsan ni. Jom kite habiskan makanan ni."

Tiba-tiba Kekura III muncul dari semak dan berseru "Hoi! Nasib baik aku belum pergi lagi. Kalau tak, pasti engkau orang habiskan makanan ni kan ? kan ?!!!"







Suami Baik? Bleh Pengsan...

Sekumpulan lelaki berada di bilik persalinan di salah sebuah kelab eklusif lagi mewah di pusat bandar, setelah keluar dari gym. Tiba-tiba kedengaran deringan Handphone di penjuru bilik tersebut. Seorang lelaki menjawap panggilan itu dan terjadilah perbualan
seperti berikut..."

"Hello?"

"Abang, nie sayang nie,"

"Emmm..."

"Abang masih ada di kelab lagi ke?"

"Iya."

"Sayang sekarang nie berada di shopping complex dua block dari kelab abang tu. Sayang ada nampak kain sutera terbaru.. Cantik bang, Boleh ke sayang beli?"

"Berapa harganya?"

"Cuma $1500.00 aje"

"O.K. Belilah kalau memang awak dah suka sangat"

"Ahhh thanks bang dan tadi sebelum datang sini sayang ada singgah di Cycle & Carriage dan tengok Mercedes model terbaru 2003. Sayang suka kat satu model tu. Dan sayang dah bincang dengan jurujualnya dan dia setuju nak bagi good price...lagipun elok juga kita tukarkan dengan BMW yang kita beli tahun lepas tu "

"Berapa harga yang dia bagi?"

"Cuma $280,000..."

"O.K tapi pastikan harga tu dah on the road."

"Great! Before we hang up, ada satu perkara lagi..."

"Apa?"

"Abang jangan terkejut pulak, sayang dah semak akaun bank abang dan...pagi tadi sayang singgah dipejabat ejen hartanah dan sayang dapat tau rumah yang kita tengok tahun lepas tu...sekarang nie untuk dijual. Abang ingat tak? Rumah yang ada swimming pool bentuk love tu, ada taman orkid kat belakang, berhadapan dengan pantai tu...cantik kan bang..."

" Berapa harga yang mereka minta?"

" Cuma $740,000...O.K kan bang, dan sayang tengok dalam akaun kita boleh cover harga tu..."

"Eloklah kalau macam tu, confirm cepat sebelum orang lain beli, tapi cuba dapatkan harga $700,000. OK?"

"OK, abang sayang, terima kasih bang, kita jumpa malam nanti ye!! I Love You !!!"

"Bye...I Love you too..."

Lelaki itu berhenti bercakap, menutup flap handphone...sambil mengangkat tangan yang memegang handphone tu dan bertanya pada yang ada dalam bilik tersebut :

"ADA SESIAPA TAHU KE HANDPHONE NIE SIAPA PUNYA? "

kekeke







SEPOSEN…..



Seorang anak bercerita kepada ayahnya bagaimana dia membayar tambang bas ketika pulang dari sekolah tengah hari tadi.

Anak : Ayah, tadi Man balik naik bas.
Ayah : Eh, Pak Abu tak jemput Man ke hari ni?
Anak : Tak.
Ayah : Man ada duit ke nak bayar tambang?
Anak : Ada, ayah tapi kurang seposen.
Ayah : Tambang bas berapa sen?
Anak : 60 sen.
Ayah : Man ada berapa sen?
Anak : 50 sen saja.
Ayah : Habis tu, macamana man bayar tambang?
Anak : Man ada 50 sen, Man buat muka seposen. Cukuplah jumlahnya 60 sen.
Ayah : ??????







Lagak si Tikus

Tiga ekor tikus sedang duduk bersembang menceritakan kehebatan masing-masing.

Tikus 1: Apa nak takut dengan racun tikus? Aku siap telan ape!

Tikus 2: Eleh.. Itu je ko boleh buat? Aku lagi hebat. Perangkap tikus tu aku main lambung-lambung aje

Tikus ketiga yang mendiamkan diri tiba-tiba bersuara

Tikus 3: Eh korang berdua. Nampak tak kucing bunting tu? Ala yang sedang
baring-baring tu! Kalau nak tau, akulah yang 'buntingkannya'. Hehehe (dengan nada riak)







Tidak boleh kentut

Akhirnya pak Ali yang sudah tua dimasukkan anak-anaknya ke rumah orang-orang tua. Baru saja dia masuk ke sana, seorang jururawat yang ayu sudah datang menemaninya duduk-duduk di anjung.

Begitulah, mereka berdua duduk bersebelahan sambil menatap matahari yang hendak terbenam. Tiba-tiba pak Ali mencondongkan badannya ke kanan.

Si Jururawat dengan cekap menangkapnya agar tidak terjatuh dan menegakkan badannya kembali.

Beberapa saat kemudian kembali pak Ali mencondongkan badannya, kali ini ke kiri. Kembali dengan tangkas si jururawat menegakkannya kembali. Begitulah terjadi selama beberapa minit.

Akhirnya si jururawat membawa pak Ali kembali ke biliknya.

Keesokan harinya anaknya datang melawat.

“Bagaimana keadaan Bapak di sini?” tanya anaknya.

“Menyenangkan . Tilamnya empuk, makanannya enak, perawatnya manis-manis. Tapi ada satu masalah”

“Masalah apa Pak?”

“Mereka tidak mengizinkan saya kentut di sini”

Safuan Tension...

Posted by rixals ismail



Lokasi : Puncak Alam
Tempat Kejadian : Dewan Besar
Target : setlekan video conference isu




errmm.. someone missing... where r u????

Cinta & Kawan

Posted by rixals ismail



Satu hari CINTA & KAWAN berjalan dalam kampung...
Tiba-tiba CINTA terjatuh dalam telaga...
Kenapa??
Kerena CINTA itu buta...
Lalu KAWAN pun ikut terjun dalam telaga...
Kenapa??
Kerena... KAWAN akan buat apa saja demi CINTA !!
Di dalam telaga CINTA hilang....
Kenapa??
Kerena... CINTA itu halus, mudah hilang kalau tak dijaga, sukar dicari
apa lagi dalam telaga yang gelap.....
Sedangkan KAWAN masih lagi tercari-cari dimana CINTA & terus menunggu..
Kenapa??
Kerana... KAWAN itu sejati & akan kekal sebagai KAWAN yang setia...
kan ??

so, hargai lah KAWAN kita selagi kita terasa dia BERERTI....

Walau kita punya couple, teman still paling setia.
Walau kita punya harta banyak, teman still paling berharga..

from TOMMY

Enam Bulan

Posted by rixals ismail



Kejap betul masa berlalu. 6 bulan dah. Rasa mcm baru semalam je kmu pergi.
Macam-macam yang berlaku. Banyak perkara yg terjadi. Tp kau tetap tenang dan tabah melayan karenah aku. Setiap saat, setiap detik, setiap waktu.. Aku amat berterima kasih padamu, walaupun adakalanya aku mendusta, bermaen-maen akan katamu, tidak serius pada waktu kamu perlukannya. Ampunkan akan segala kenaifan aku, ketidaksempurnaan aku, dosa-dosaku. Halalkan makan dan minum ku. Maafkan apa yg terkata, terkeluar dari mulutku, tersentuh, terpukul akan dirimu, kesakitan itu biar hanya aku yg tanggung. Aku doakan kamu sentiasa sihat walafiat, sentiasa tabah menghadapi liku-liku hidup yang bakal kamu tempuhi. Aku tahu jiwa kamu, diri kmu amat utuh untuk menerima apa jua rintangan yang melanda. Sekalung tahniah aku ucapkan padamu. Tak perlu ku nyatakan disini untuk apa. Aku pasti kmu tahu apakah dia. Tinggal aku je yg masih belum ada hala tuju.. Aku harap kamu akan capai apa yang kamu ingin capai... Smoga kmu sentiasa di rahmati oleh Allah. Insyallah.


19/11/2009 - 18/05/2010 - 6 bulan


Sahabat…mengapa kau pergi
Tinggal aku sendiri
Kau tahu ku tak sanggup

Sahabat…ingat lah kau slalu
Jadi yang terbaik
Walau kau tak disini lagi

Sahabat…aku rindu padamu
Datang walau sesaat
Ku ingin kan kau hadir

Aku disini dan menunggu
Diam tanpa dirimu
Kau tahu ku tak bisa
Beranjak terbang dan melayang
tanpa diri mu ku tak bisa dan
kembalilah


kalo nak muntah hijo.. muntahlah.. ni ikhlas nih..

TATA

Posted by rixals ismail



If I should die before I wake
It's cause you took my breath away
Losing you is like livin in a world with no air
I'm here alone didn't wanna leave
My heart won't move it's incomplete
Wish there was a way that I could make you understand
But how do you expect me
To live alone with just me
Cause my world revolves around you it's so hard for me to breathe

If you dont love me, somebody else will.. huh!

Tiada jodoh antara kita

Posted by rixals ismail



Mungkin ada rahmatnya
Kita tidak bersama
Andainya diteruskan
Apakah kesudahan
Itulah ucapanmu
Dihujung pertemuan

Kuat mana diikat
Pasti akan terlucut
Andai disambung lagi
Tidak sekuat dulu
Kerana cuma aku yang menarik
Bukan lagi tanganmu

Tak guna mendustai
Pada diri sendiri
Sedangkan rindu itu
Sering mengganggu
Salah usah dicari
Seharusnya berdua
Kita menghadapi menanganinya

Pada zahir tidak terlihat
Ada garis yang terbentang
Tapi batinku sering berkata
Biar ada batasannya

Walau tidak di sini
Cinta kita bersemi
Berkat keyakinanku
Dan doaku pohonkan
Moga diperkenankan
dipertemukan
Suatu masa nanti

ahhhhh

Posted by rixals ismail



Susah nak faham?? apa yg perlu faham. tak perlu itu semua. ahhh perempuan sama saja. cakap laen, kadang laen, payah betul. Bila kita cakap, nasihat kata kita marah. Bila kita tegur, kata x suka, bila kita x bawak keluar kata penting diri sendiri. payah betul orang perempaun. leceh giler. sume nak kena jaga hati dia. suma nak kena tanya dia, ehh dah mkan ke, makan pe, kat man, sedap x makanann tu, pakai apa arini, byk keje ke. pening kepala ke. demam ke, sakit ke, cehhhh buang masa. bila dia ada masalah tahu plak nak cerita kat kita, berjam jam kita layan .. kita demam ke, ada masalah ke, kita sakit alih cuma tanya abg sakit, dah pegi klinik, abg rehat umah ye, bla bla bla... cehhh... peneng ngan orang perempuan ni... gi mampos lahhhhh... payah nak cari orang yg betul2 faham.. betul2 leh kongsi masalah.. hal dia plak kena utamakan.. hal kita ni mcm mana.... ahhhh tension gilerrr... gi mampos la sume...

Saat Terakhir

Posted by rixals ismail



tak pernah terpikir olehku
tak sedikit pun ku menyangka
kau akan pergi tinggalkan ku sendiri
begitu sulit ku menyangkal
begitu sakit ku rasakan
kau akan pergi tinggalkan ku sendiri

* di bawah batu nisan kini kau tlah sandarkan
kasih sayang kamu begitu dalam
sungguh ku tak sanggup ini terjadi
karna ku sangat cinta

** ini lah saat terakhirku melihat kamu
jatuh air mataku menangis pilu
hanya mampu ucapkan selamat jalan kasih

satu jam saja ku telah bisa
cintai kamu kamu kamu di hatiku
namun bagiku melupakanmu
butuh waktuku seumur hidup

satu jam saja ku telah bisa
sayangi kamu di hatiku
namun bagiku melupakanmu
butuh waktuku seumur hidup

di nantiku

repeat **

satu jam saja ku telah bisa
cintai kamu kamu kamu di hatiku
namun bagiku melupakanmu
butuh waktuku seumur hidup

satu jam saja ku telah bisa
sayangi kamu di hatiku
namun bagiku melupakanmu
butuh waktuku seumur hidup

cerita

Posted by rixals ismail



aku ada satu cerita.... tepuk tangan semua.. dahh itu je.... hehehhe

giler

Posted by rixals ismail



kenapa semua manusia ni giler.... giler sagt.... aku masih x faham n aku malas nak faham... Subhanallah igtlah Allah... dia yg mnentukan siapa kita ni... Ya Allah ampukanlah dosa-dosa aku, dosa kepada orang tuaku.. dosa kepada adik beradikku..dosa kepada saudara-saudaraku... dosa kepada sahabat dan kawan-kawanku... dosa kepada orang-orang yg aku sakiti.... Tenangkanlah diri aku.... hapuskanlah air mataku, kesedihan aku, sakit aku, pening aku, Aku dah sedar Ya Allah, aku dah faham Ya Allah... beratnya seksaanmu... takutnya hukumanmu... Ya Allah bukankan pintu hatiku ini.... Aku harap semua yang baik-baik sahaja yang akan berlaku.. tapi jika sebaliknya aku mengaku akan kesalahanku dan aku terima apa jua hukumanmu padaku Ya Allah... Sesungguhnya Engkau yang menciptakan langit dan bumi, Engkau yang menciptakan tumbuhan-tumbuhan dan Engkau jugalah yang menciptakan aku, kami, manusia... Ya Allah... aku takut hadapi semua perkara yang akan datang.. aku pasrah atas semua yang akan berlaku... ampunkan dosa-dosa ku...

Jangan ada benci

Posted by rixals ismail



errmmm...
kekadang apa yang dirancang,
tak semua kesampaian,
Allah yang tentukan semua
hadapi dengan senyuman
hadapi dengan tabah
hari-hari yang mendatang
maafkan aku
kerana ia terjadi
adalah suratan takdir illahi
mungkin tiada jodoh antara kita
tapi kenangan bersamamu
aku ku semat dlm hatiku~

Andainya ada di antara kita nanti
Berubah hala serta janji
Jangan ada benci
Suka dan duka dilalui
Jadikan kenangan di sudut hati

Andainya cita-cita tidak kesampaian
Ikatan murni terputus di pertengahan
Jangan dikesalkan
Jangan lantaran kegagalan
Kita saling berdendam saling bermusuhan

Ungkit-mengungkiti
Sakit-menyakiti
Memusnahkan diri

Kita harus tabah dan bersedia
Cekal hadapi kemungkinan yang tiba
Kadangkala yang berlaku
Di luar kemahuan kau dan aku

ps: Jika seseorang hadir dalam hidup kamu dan menjadi sebahagian daripada kamu, tetapi atas sebab tertentu dia terpaksa pergi, jangan terlalu sedih, terimalah kenyataan itu dan sekurang-kurangnya dia pernah membahagiakan kamu...

Kawen

Posted by rixals ismail



wahhh.. apa aknye tajuk tu. kawen ke. dari minggu lepas until ari ni byk btl orang tanya ak pasal kawen. bila nak kawen? ko bila lagi nk tunang? nnti lambat dpt anak? nnti dah tu anak sekolah lg? Safuan dah kawin nak ada anak. kawan ak pun si arul dah kawin anak 2. tommy dah ada. adoiiii penen2. dl dah wat entry pasal ni. ada gak duk tanay lg. ginilah bile tiba masa, tima waktu Insyallah ak akan bgtahu yer. Bkn ak nak cakap besar ke, apa ke, cuma masih blm pasti n ak masih bl bersedia. ak tahu sampai bila2 pon x bersedia, tp bg ak masa, Ireland pon blm pergi lagi nih.., uwaaaa.. susah kan byk sgt org concern ngan kita. tp ak tahu semua tu amik berat. takot kalo ak sakit, xde org jaga, nak g mana-mana ada teman, xdelah nak kaco arul or tommy jek. ala dorang pon x kisah kan kan kan..hahaha. tp byk sshkan tommy. baik budaknye ni.
hmm tp xpe.. bila ak dah smapai waktu ak bgtahu yer.. so please dont as lagi.. tlglah leh masuk spital oooo nek darah tinggi..hahahaha

Caramel- Jauh Kau Pergi

Posted by rixals ismail



Dengarkan lagu ini.



Pernah ada rasa cinta antara kita
Kini tinggal kenangan
Ingin ku lupakan semua tentang dirimu
Namun bayangmu selalu ada dalam setiap langkahku

Jauh kau pergi meninggalkan diriku
Di sini aku merindukan dirimu
Kini ku coba mencari penggantimu
Namun tak lagi kan seperti dirimu,oh kekasih


Mencintai tidak semestinya memiliki
tapi melihat orang yang dicintai bahagia dan menemui cintanya adalah sesuatu yang amat indah. Jika seseorang hadir dalam hidup kamu dan menjadi sebahagian daripada kamu, tetapi atas sebab tertentu dia terpaksa pergi, jangan terlalu sedih, terimalah kenyataan itu dan sekurang-kurangnya dia pernah membahagiakan kamu...


Lagu ini dicari oleh kawan baik aku,
En Abdul Rahman Azhar,

One whole perfect day

Posted by rixals ismail



ermm semalam ak keluar ngan tommy. dah tahap bosan tenuk dah, hahahaha, then tommy kata jom lepak2, ak pun polow je la, kitarang lepak kat Old Town White coffee. Rasa lama dah x lepak, salu sebulan sekali musti lepak cni. asyik mamak je. hahahah. tp last month tarak coz ak masuk spital. X sempat lg nak hupdate waktu ak masuk spital. X tahu nak tulih pe.hahaha boleh?. Ak sampai awal, Jalan gile r punye jem ntah apa sebab, Sampai ak trus carik seat baek punya.. haha salu mmg seat ni je tmpt lepak. ahuks. Lepak kat Old Town White coffe, Ak order white tea blended n tommy order mocka belended. kitarangnye favarot. Sambil beronline, berym n facebooking, dah boring masing2 tup pc, opps notebook lah, haha sebenarnya aknye beteri habeh dulu, sbb tu tutup, then kitarang bual2, sekali parppppppppp.. terkejut dpt tahu bende tergempar. pasal pe x yah lah korang tahu. seyes ak tanya member ak byk kali, mula2 igt dia men2, tp bila dha tanya byk kali, adoiii betul rupenye. senak perut dgr. ermmm.


jom minum2

malam plak kitarang lepak2 kat putrajaya. sambil makan2 piza n bergurau n gelak2 n gosip2 n kutuk2. siap men kejar2 lagi.. haha kelako. mcm budak2. sampai putus selipar mahal ak. hahaha. nak kena g jusco plak nak beli selipar baru, hahahaa, berpoloh-poloh badan.


penat berkejaran..

time perjalanan balik tu, tommy dah la bawak punye slow, pusing2 roundabot byk kali, marah betul sbb ak xleh nak sandar baju kotor lorr. cis sakit belakang ak.lama tu duk keras menegak mcm tu. dr putrajaya ke bandar pinggiran makan masa 45 minit cait. dah tu siap menyanyi lagu Laskar pelangi siap dgn tangan2 gerak igt opera agaknye. geram punye pasal ak simbah baju tommy dagn air kosong. wkaka habis basah. sekali dia revenge amik air kat tgn ak simbah muka den.. adoiiii hbs basah sume2. hahah. g minum2 jap air watermelon n kitarang balik. punye lah giler..hahahah

ps: x kena mengena cuma nak tulih gak Caramel- Jauh kau pergi sila la downlod n dengar ye.

03-05-2010

Posted by rixals ismail



ermmm hari ni besday abah aku... arwah abah aku... sangat rindu pada abah aku.. semoga rohnya di cucuri rahmat amin.. al-Fatihah...

Posted by rixals ismail



Sungguh aku bersyukur ALLAH Mempertemukanku denganmu, sahabat...
Karena ALLAH banyak Memberiku pelajaran melalui sikapmu
Maafkan sahabatmu yang khilaf ini
Telah banyak perkataan dan sikapku yang mungkin telah membuatmu kecewa dan kesal terhadapku
Karena inilah sahabatmu
Hanya sesosok manusia lemah yang penuh khilaf

Jangan pernah mengharapkanku sebagai seorang sahabat yang sempurna
Jangan pernah mengharapkanku sebagai seorang sahabat tanpa salah
Jangan pernah mengharapkanku sebagai seorang sahabat yang selalu ada di sampingmu
Karena sekali lagi inilah sahabatmu
Yang penuh dengan kelalaian

Aku mohon kepadamu, ketika aku jatuh, jangan biarkan dirimu jatuh bersamaku
Aku ingin dirimu tetap berada di atas sana
Hingga suatu saat dirimu dapat mengangkatku dari atas
Sungguh tidak ada niat untuk membuatmu kecewa atas diriku

Aku hanya ingin mengatakan yang sejujurnya
Aku tak ingin dirimu tertipu
Aku tak ingin dirimu terlena
Aku tak bisa membiarkan diriku berharap kepadamu
Aku tak bisa membiarkan diriku bergantung kepadamu



Sahabat, inilah aku, seorang manusia yang jauh dari sempurna
Tolong, jangan berharap atau bahkan bergantung pada diriku
Aku tak bisa memberi apa yang kau inginkan
Aku tak bisa menjamin kebahagiaanmu
Aku tak bisa terus berada di sampingmu


Berharaplah pada RABB yang Maha Sempurna
Bergantunglah pada RABB yang Maha Agung
Kelak kau akan bertambah kuat
Karena kau telah berpegang teguh pada tali ALLAH yang tak akan pernah putus

ALLAH yang akan Menguatkanmu
ALLAH yang akan Menyokongmu
ALLAH yang akan Membantumu
ALLAH yang akan Berada di sampingmu
ALLAH yang akan Menjamin hidupmu
Bukan manusia seperti diriku...


Ya RABB, hamba memohon ampunan-Mu
Hamba telah banyak mendzolimi orang yang Engkau cintai
Hamba telah banyak mengecewakan orang yang Engkau muliakan

Sahabat...
Dengan segala kerendahan hati ini, aku memohon semoga engkau berkenan membukakan pintu maaf atas segala kekhilafanku
Aku tak tahu berapa tahun, berapa hari, atau bahkan berapa menit lagi ALLAH akan Mencabut nyawaku
Aku hanya ingin bertemu dengan ALLAH dengan tenang
Tolong maafkan segala kekhilafanku

Aku mohon....
Maafkan aku, Tommy