Sedikit Politik 1

Posted by rixals ismailKupasan terbaik yang aku takkan berbelah bahagi memilih UMNO.. aku petik dari komen blog..


MENGEKALKAN KUASA ISLAM/MELAYU MELALUI SISTEM “PARTY BASED DEMOCRACY” DALAM MASYARAKAT BERBILANG AGAMA/BANGSA DI MALAYSIA.


Kalau sayangkan Islam, Melayu & Malaysia sila baca sampai habis & fahamkan.. dan kalau ada mana-mana umat Islam/Melayu masih reject total apa yg dibentang.. huh.. tahu lah kita setakat mana keikhlasan puak2 Islam/Melayu dalam Pakatan mempertahankan kedaulatan Islam & kedudukan org Melayu..


Amalan Demokrasi Berparti (Party Based Democratic Practices) adalah satu perkara yg amat delicate (halus) & memerlukan pengamatan yg mendalam pada segala yg tersurat & yg tersirat.. terutama dalam merancang penguasaan Kuasa Politik umat Islam/Melayu di dalam masyakat majmuk berbilang agama & berbilang bangsa seperti Malaysia.


Pakatan spinners amat gemar mengemukan statistik yg TIDAK TEPAT bagi memberikan gambaran KESELURUHAN YANG SEBENAR.. Mereka amat mahir dalam bidang “Factual Spinning” iaitu memaparkan sebahagian statistic secara Mikro dan akan dimanipulasikan untuk memberikan gambaran yang menyeleweng daripada gambaran keseluruhan yang sebenar..


UNTUK MAKLUMAN PARA SAHABAT & SAUDARA SEISLAM SEKELIAN, YANG LEBIH RELEVANT & PENTING ADALAH STATISTIK MAKRO. FAKTA SAHIH/STATISTIK MAKRO YANG MEMBERIKAN GAMBARAN KESELURUHAN SEBENARNYA ADALAH SEPERTI BERIKUT..
DALAM BN :
UMNO BERTANDING 117 KERUSI PARLIMEN = LEBIH 52.7% DARIPADA 222 JUMLAH KERUSI PARLIMEN..
DAN KEKUATAN INI DITAMBAH DGN 11 KERUSI PARLIMEN YG DITANDINGI OLEH UMAT ISLAM DLM PARTI PESAKA BUMIPUTERA BERSATU (PBB, SARAWAK) YG MENJADIKAN JUMLAH KERUSI YG DITANDINGI OLEH UMAT ISLAM DALAM BN BERJUMLAH 57.2% DARIPADA 222 KERUSI PARLIMEN..
INILAH FORMULA RAHSIA YG MENJAMIN MASA DEPAN UMAT ISLAM DAN KAUM BUMIPUTERA KESELURUHANNYA DI BERTUAH MALAYSIA..


DENGAN FORMULA INI, WALAUPUN UMAT ISLAM DEWASA INI MENGHADAPI ANCAMAN YANG SERIUS BILA MANA ADA PIMPINAN BERAGAMA ISLAM YANG BERTINDAK SEBAGAI “KITOL” (seperti anwar, azmin, khalid samad, mat sabu) BERJAYA MENDAPAT SOKONGAN DARI KUASA ASING UTK MELEMAHKAN PENGUASAAN PARTI UMAT ISLAM DI DALAM BN..


BN MASIH MUSLIM 2/3 MAJORITY GOVERNMENT… HAKIKATNYA, SEDIA ADA DI PARLIMEN HARI INI KERAJAAN (BN) MASIH LAGI DIKUASAI OLEH UMAT ISLAM DGN MAJORITI 2/3 DRP SEMUA KERUSI YG DIMILIKI OLEH BN.. ALHAMDULILLAH..


DENGAN MENGHADAPI BERBAGAI ANCAMAN TERSEBUT, BN MASIH LAGI MAMPU BERTAHAN SEBAGAI “MUSLIM MAJORITY GOVERNMENT” SEPERTI YG BERIKUT;.
UMNO: 80
PBB (Sarawak): 14.
MCA: 15
MIC : 4.
LAIN2: 20+
Siapa yg berkuasa? PASTINYA ISLAM/MELAYU..
(MP Muslim/Bumiputera BN +/- 94 / MP Non-Muslim +/- 40).
MAKA BN KEKAL.
MUSLIM/BUMIPUTERA 70% DAN NON-MUSLIM 30%..


SEADANYA, BN MASIH DIKUASAI 2/3 MP ISLAM. KERAJAAN BN INILAH YG HENDAK DIHANCURKAN OLEH Kit Siang, Guan Eng, Karpal Singh, Gobind Singh, Teressa Kok, Elizabeth Wong, Xavier, Ronnie Liu DLL DENGAN BANTUAN anwar, wan azizah, nurul ezzah, azmin, Khalid samad, Khalid Ibrahim DLL.
Kesimpulannya: BN adalah sebuah “Muslim 2/3 Majority Government” dan berbekalkan penguasaan kerusi parlimen umat Islam dalam BN telah berjaya mempertahankan berbagai perkara asas dan memberikan interpretasi khusus pentadbiran kpd peruntukkan artikel 3, 11 & 153 Perlembangaan yg sgt umum itu, sebagai contoh:-


1. dana kerajaan hanya utk Masjid dan BUKAN utk rumah ibadat agama lain;.
2. laungan AZAN TIADA LIMIT di mana2 masjid/surau;.
3. majoriti hampir 90% penjawat awam/GLC adalah umat Islam;.
4. kuota Islam/melayu di IPTA, UiTM, MRSM, IKM, IKBN;.
5. memperkasa kuasa PERKIM, JAKIM dll;.
6. memperkasa kuasa mahkamah syariah;.
7. menidakkan tuntutan2 melampau masyarakat bukan Islam;.
8. bayaran zakat dikecualikan drp income tax;.
9. dan mcm2 lagi korang tambahlah sendiri.. (aku pasti kita semua sedia maklum)..


Inilah baru dinamakan strategi & ilmu politik..


Sebagai contoh mudah & terbaru, berbagai tentangan yg diberikan oleh Parti2 Bukan Islam (iaitu DAP, PKR, MCA, GERAKAN) bila UMNO mengusulkan & membentangkan Akta Perihal Dagangan 2011: Peruntukkan yang berhubung dgn Pensijilan Halal Perintah Perihal Dagangan (Takrif Halal) 2011 di bawah Seksyen 28; Perintah Perihal Dagangan (Perakuan & Penandaan Halal) 2011 di bawah Seksyen 29 yang membawa hukuman yg SANGAT berat terhadap pesalah2 berkenaan penyalahgunaan logo HALAL iaitu bagi kesalahan oleh mana2 pertubuhan perbadanan: 1. didenda tidak melebihi RM5Juta & bagi kesalahan kedua atau yang berikutnya tidak melebihi RM10Juta;.


Masyarakat peniaga cina menentang keras pembentangan Akta tersebut kerana rata2 kilang2 industri pengeluar makanan adalah milik cina dan akta tersebut sgt menyusahkan mereka tetapi sgt baik utk umat islam..


Apa UMNO buat. Demi kepentingan umat Islam, UMNO buat tak paham shj pada tentangan parti2 non-muslim dan teruskan juga pembentangan dan meluluskan Akta baru tersebut… INILAH HASILNYA BILA KERAJAAN BN DIKUASAI OLEH 2/3 KERUSI UMAT ISLAM.. ALHAMDULILLAH..


MAMPUKAH PAS MELAKUKAN YG SAMA SEPERTI CONTOH DI ATAS TU DENGAN HANYA MENGUASAI KURANG DRP 1/3 KERUSI PARLIMEN DALAM PAKATAN. JAWAPANNYA: SUDAH TENTU TIDAK.. DALAM PAKATAN


PAS HANYA BERTANDING 66 KERUSI PARLIMEN = 29.7% DARIPADA 222 JUMLAH KERUSI PARLIMEN YG ADA..


DGN JUMLAH KERUSI YG DITANDINGI HANYA KURANG DRP 30% PUN ADA HATI NAK GANTI UMNO UTK MEMPERTAHANKAN UMAT ISLAM / MELAYU..


Mampukah PAS mempertahankan seninambungan penguasaan umat Islam dalam kerajaan Malaysia yg buat masa ini adalah merupakan sebuah “Muslim Majority Government”.


HASILNYA DALAM PAKATAN RAKYAT PENGUASAAN ADALAH SEPERTI BERIKUT:-
DAP :29
PKR : 23 (Muslim & Non-Muslim 50/50).
PAS : 22.
PSM : 1.
Siapa yg berkuasa? DAP ATAU PAS?
(MP BUKAN ISLAM = 38 / MP ISLAM =38).
(SEADANYA: PENGUASAAN ANTARA ISLAM & BUKAN ISLAM DALAM PAKATAN ADALAH 50/50).
Pakatan Rakyat (Muslim 50% / Non-Muslim 50%).
berbanding
Barisan Nasional (Muslim 70% / Non-Muslim 30%).
(*RUJUK LAPORAN RASMI PARLIMEN BUKAN UTUSAN..)


FAKTA SAHIH INILAH YANG MEMBULATKAN SOKONGAN PADU HAMPIR KESELURUHAN KAUM BUKAN ISLAM TERHADAP PAKATAN RAKYAT.


PERSOALANNYA:- BAGAIMANA MASIH ADA SEGELINTIR UMAT ISLAM YANG MASIH TERIKUT-IKUT DENGAN SOKONGAN KAUM BUKAN ISLAM TERHADAP PR. ADAKAH MEREKA BUTA HATI ATAU BUTA ILMU POLITIK.


MANA MUNGKIN HJ HADI TIDAK MENYEDARI HAKIKAT INI.. ATAU PURA2 BUAT TAK TAHU DEMI MENGEKALKAN JAWATAN PRESIDEN PAS DAN BERGELAR YB.


PAS hanya bertanding di 66 kerusi Parlimen drp 222 kerusi yg ada. So, hasilnya PAS hanya menang PAS 22 vs. 29DAP + 23PKR + 1PSM.


jujurlah pada diri sendiri dan jujur pada anak-cucu kita, 22 kerusi PAS boleh pertahankan semua hak keistemawaan yg sedia ada? Mimpi di siang hari namanya tu..


Kalau kamu seorang Islam/Melayu, jujurlah pada diri dalam menjawab persoalan ini. Ini bukan soalan politik, ini soalan Agama Islam & Bangsa Melayu.. Wajarkah perkara yg amat mendasar ini DIPERJUDIKAN…?


PERHATIKAN, yang disentuh adalah perkara asas percaturan politik dalan pembentukkan Negara Bangsa. Bukannya aku kata Hj Hadi/Nik Aziz tak bagus.. Cuma, message yg ingin disampaikan adalah; sehebat mana pun Hj Hadi + semua pemimpin PAS, kalau tak cukup penguasaan kerusi parlimen dalam Pakatan, maka segala hak keistimewaan Islam/Melayu yg sedia ada pun bakal terhakis maka tak perlulah aku sentuh mengenai usaha PAS yg kononnya hendak melaksanakan hudud dan sebagainya kerana ianya menjadi TAK RELEVAN LANSUNG dgn jumlah penguasaan parlimen yang begitu “ciput”.


RENUNG2KANLAH SEBELUM NASI MENJADI BUBUR.. DEWASA INI, MUSUH2 UMAT ISLAM/MELAYU MENGGUNAKAN KHIDMAT UMAT ISLAM/MELAYU DIKALANGAN PIMPINAN ISLAM/MELAYU UNTUK MEMECAH-BELAHKAN UMAT ISLAM/MELAYU SUPAYA SENANG MEREKA MELAKSANAKAN AGENDA “PECAH DAN PERINTAH” ATAU “DEVIDE AND RULE” KE ATAS UMAT ISLAM MELAYU.


PEPATAH MELAYU BERKATA, “HANYA KAYU MAMPU BELAH KAYU” IAITU HANYA MELAYU MAMPU BELAH MELAYU.. renung2kanlah..


Oleh : kelate Jati

0 Nak Nyampuk: